Wie zijn wij

Wij zijn 200e FOS De Vleermuis uit Dikkelvenne, een scoutsgroep van om en bij de 269 leden en 53 leiding. Elke zaterdagmiddag komen wij samen op ons terrein om aan scouting te doen, een leerproces waar we erg sterk in geloven. We zijn bewust aangesloten bij FOS Open Scouting, hetgeen betekent dat we zoveel mogelijk willen inzetten op pluralisme en dat we dan ook openstaan voor alle overtuigingen, mensen, ideeën … Ook jij bent dus meer dan welkom in onze groep!

 

Waar staan wij voor?

Onze bewuste keuze voor FOS Open Scouting betekent dat we jongeren de kans willen geven om zichzelf, de anderen, de groep, de maatschappij en de wereld te exploreren en op die manier een zo breed mogelijk vizier te ontwikkelen. Stap voor stap en in een veilige omgeving leren jongeren bij De Vleermuis omgaan met mogelijkheden, beperkingen, verlangens, grenzen en overtuigingen van zichzelf en anderen.

Binnen De Vleermuis kan je dan ook groeien. Met vallen en opstaan ontwikkelen kleine kinderen zich tot volwaardige individuën met een genuanceerde en brede kijk op het leven, de groep en de maatschappij. Daarbij komen jongeren in aanraking met anderen, ze leren respect te hebben voor andere meningen en overtuigingen, leren omgaan in de groep, initiatief en verantwoordelijkheid op te nemen en hun talenten te ontwikkelen. En in heel dat proces is het zonder twijfel toegestaan om fouten te maken. Telkens je een fout maakt, creëer je immers de perfecte kans om bij te leren, een kans die je niet mag laten liggen.

Om dit te bereiken, doen we er alles aan om ook zelf ruimdenkend te zijn en te blijven. We maken gebruik van de beproefde methodieken van scouting maar beschouwen deze niet als keurslijf en hebben geen schrik van een modern kleedje. Onze eenheid is jong van geest en staat open voor verandering, vernieuwing en vooruitgang. Gewoontes en tradities hebben een plaats maar dienen ook in vraag gesteld te worden. We waken erover dat we vaak genoeg onze doelstellingen en werkwijzen in vraag stellen zodat we niet vervallen in vastgeroeste patronen maar een dynamische, open eenheid blijven.

 

 Wie zich wil verdiepen in de Vleermuis essentials, kan die hier binnenkort raadplegen.