Scoutsgroep 200e FOS De Vleermuis

Menu

Technieken

Scouts en gidsen leren zich stap voor stap wapenen met weetjes en vaardigheden. Die helpen hen om problemen op te lossen, hun plan te trekken en dromen te realiseren. Kaart en kompas, sjorren, hout hakken en vuur maken zijn technieken die scouts en gidsen graag gebruiken om hun activiteiten mee op te bouwen.

Je leest het allemaal in de Techniekengids, te koop in de FOS-shop of gratis te bekijken op de FOSwiki !

Sjorconstructies

Techniekenweekend

Jaargang: 2019
Locatie: Geel
Bouwers: JVG’S – VG’S – Seniors – Leinding

De JVG’S, VG’S en Seniors trokken uit op een techniekenweekend in geel waar zij hun technieken werden aangeleerd zoals vuur maken, bijl en zaag en een initiatie aan klimmen.

Eenheidstoren 25 jaar De Vleermuis

Jaargang: 2019
Locatie: Dikkelvenne
Bouwers: Leiding

De eenheidtoren voor het bestaan van 25 jaar De vleermuis. Ontworpen door Zelfredzame Uil. De toren heeft de een prisma vorm en is een meter of 15 hoog denk ik :-).

Kleine kubuswoning

Jaargang: 2015-2016
Locatie: Moyen (Chiny)
Bouwers: seniors

De kubuswoning is ontworpen en gebouwd naar het idee van de ‘Tiny House’-beweging; hierbij draait het er om om alles zo efficiënt mogelijk – mét (veel) aandacht voor esthetiek – in te richten en op te delen en zo de kost en impact (op het milieu) van de bouwmaterialen te drukken. De seniors hebben er serieus hun werk van gemaakt: zowaar alles werd gecontroleerd en gecorrigeerd met de waterpas, de shelters (de tweede kwam er pas later in te hangen) werden zo strak mogelijk opgespannen – vouwen of bulten waren uit ten boze, een eenvoudige wenteltrap verbond de eerste verdieping – het terras met vuurcirkel en hangmatten – met de gelijkvloers, het houtvuur werd volledig in de constructie verwerkt, en op het einde van het kamp was ook de tweede verdieping een feit – daar kon men rustig zitten filosoferen over het leven. Op de tweede foto is overigens een nieuw type houtvuur te zien: het klassieke houtvuur is opgedeeld in twee gescheiden schoorsteentjes (met een L-profiel) met elk een trekgat achteraan. De schoorstenen zorgden voor een efficiëntere verbranding en hittesturing, hierdoor verbruikten we een hoop minder hout en konden we bij de twee vuren de hitte apart regelen. Nadien bouwden we nog een echte rocket-stove (waarop het houtvuur is geïnspireerd) met 5 tomatenblikken voor bv. het bakken van halloumi of een spiegeleitje.
Met dank aan Vink voor de prachtige analoge foto’s!

Donjon

Jaargang: 2015-2016
Locatie: Moyen (Chiny)
Bouwers: leiding en stam

De donjon is een prisma met een 6-zijdige veelhoek als grondvlak dat bestaat uit drie 8-meters en drie 6-meters. De toren was zo’n goede negen meter hoog, geen record, maar hij zou anders niet met de gehele eenheid op de foto passen (…).

Reuzenrad

Jaargang: 2015-2016
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: seniors

Het reuzenrad is een leuke en uitdagende constructie voor wie houdt van spannende sjorprojecten. We bouwden in twee teams; een team bouwde het ondersteunende skelet, een ander team het rad. Eenmaal beide onderdelen af waren, hebben we het rad met de as omhoog getakeld met oude statische klimtouwen en 6 katrollen, de as vastgesjord aan de dragende constructie, trekkoorden aan het wiel bevestigd en twee klimgordels geïnstalleerd. Uiteindelijk hebben we het rad met succes uitgetest: er hingen telkens twee seniors in die we met behulp van drie man (1 iemand bovenaan in het rad – die tevens de ‘rem’ bediende, en 2 man die aan de trekkoorden trokken en het rad beneden telkens nog een duwtje gaven) enkele toertjes lieten draaien. De attractie was overigens geheel gratis, maar velen durfden er toch niet in (…).

Klim- en vlaggentoren

Jaargang: 2014-2015
Locatie: Sainte-Marie (Etalle)
Bouwers: leiding


De klimtoren is een prisma met een driehoekig grondvlak, hij mat met de vlaggenmast zo’n goede vijftien meter. Eerst bouwden we een volledige zijde en het derde been van de toren op de grond, nadien trokken we de zijde en het been recht en verbonden we de twee delen. Het derde been werd volledig naar boven geprusikt om er bovenaan te kunnen starten met de dwarsbalken, zo hoopten we het derde been zo recht mogelijk met de zijde te kunnen verbinden. De leden vanaf de JVG’s kregen de kans naar boven te klauteren via de smalle trapladder om er nadien uit te rappellen. Op die manier herhaalden we nog eens beide technieken.

Vakwerk sjorcursus

Jaargang: 2014-2015
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: FOS Open Scouting

ipp

 

Het vakwerkspant was dubbel gebouwd: éénmaal met sisaltouw en éénmaal met synthetisch. Beiden bleken verrassend sterk, al moet gezegd dat er wel begonnen was met een ruime zeeg (in bovenstaande foto is de onderkant gezakt tot bijna horizontaal)

Conclusie van ons onderzoek: mss nog niet gebruiken voor een kamp-brug, maar zeker sterk genoeg voor een dakconstructie.

Toren sjorcursus

Jaargang: 2014-2015
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: FOS Open Scouting


De Vleermuis nodigde andere FOS-eenheden uit voor het “weekend sjorren grote constructies”. Deze toren werd gezet door mensen van Navajo’s, Albatros, Havik en Leeuwerik, met de nodige uitleg van onze stam natuurlijk.

Bij deze toren gebruikten we voor het eerst kettingtakels. Een beheerste en veiligere manier om de binnentoren op te hijsen.

Foskamp2000

Jaargang: 2013-2014
Locatie: Bouillon
Bouwers: leiding

Originele plan was voor een Rode-Duivels-3tand, maar wanneer die verloren op voorkamp, werden de begonnen tanden afgebroken en vervangen door deze vleermuis-toren.

Kampvuurbar

Jaargang: 2012-2013
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: leiding & stam

 

 

 

bar

 

Na een actieve dag steekt de leiding de kindjes in hun bed en komt hier om een avondsnack te eten, a.k.a. “5de maaltijd”. De zeshoek is afgespannen met shelters (zijden = 6m) en 2 seniortenten. De zeilen dempen het geluid, reflecteren de warmte op de rug, en als ‘t regent dienen ze nog als afdak ook!

Piramide


Jaargang: 2012-2013
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: leiding

piramide

Patrouilletent


Jaargang: 2012-2013
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: seniors

Kippenhok

Jaargang: 2012-2013
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: felian

???

Jaargang: 2012-2013
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: VG’S

9385353524_d7d7ea1e43

 
Draaiende onderdelen? Arend weet wellicht meer…

Eenheidstoren

Jaargang: 2010-2011
Locatie: Graide
Bouwers: leiding

Toren Graide 2011

We proberen de windturbines in de verte de loef af te steken, met onze eigen flikkerlicht. Opnieuw een toren hoger dan 20m. En met een veel smallere basis lijkt deze zelfs nog hoger dan voorgaande torens.

Hoogte: 8m+6m+6m+6m= +20m
driehoekige basis, met 4m’s
Slechts één steigersjorring in de ganse constructie

6 patrouilles omhoog

Jaargang: 2010-2011
Locatie: Graide
Bouwers: JVG’S

JVG2011

Bij de JVG’s twee maal drie patrouilles in de lucht! In elke tent slaapt een voltallige patrouille (op een dikke vezelplaat van Perfecta). De vloerplaat neemt telkens slechts de helft van het oppervlak in. De ander helft is vide, met erin de trap.

Op de achtergrond is een interessante constructie van de Roukan te zien. Drie frames opgebouwd als halve wielen, zijn verbonden en vormen een tongewelf. Daarover zijn shelters gespannen.

Boot


Jaargang: 2009-2010
Locatie: La Grande Prairie, Botassart
Bouwers: seniors

seniorboot

alles in de lucht:
Slaaptent (7m x 7m)
Keuken met eetplaats
Achtersteven: terras met kampvuur, uitkragend boven het water

Lengte van de boot: meer dan 25 m
Hoogste mast: 6m+4m

Trebuchet

Jaargang: 2009-2010
Locatie: grasveld aan het terrein
Bouwers: seniors

Trebuchet_Seniors

Het precies afstellen van de trebuchet blijft moeilijk. Hij lijkt makkelijker te gebruiken zonder de slinger aan de werparm.

Zithoek


Jaargang: 2008-2009
Locatie: Grandvoir
Bouwers: JVG’s

Zithoek JVG

Te Grandvoir hadden de JVG’s een charmante zithoek. Zeshoekig.

Patrouilles op 4 niveau’s


Jaargang: 2007-2008
Locatie: Paliseul
Bouwers: VG’s

Vg-patrouilles

Op een terrein, met zeer veel wind dat jaar, bouwden de VG’s deze ambitieuze constructies met 4 patrouille-tenten in de lucht. Kennelijk wouden de VG’s om esthetische redenen elke patrouille-tent op een iets verschillend niveau. Een geslaagde constructie, chapeau!

Gedrocht van een recordtoren


Jaargang: 2007-2008
Locatie: Paliseul
Bouwers: leiding en stam

recordtoren

Er was besloten om dit kamp het vleermuis-hoogterecord van 2003 te breken. Op voorkamp werd aan de frames voor een grote toren gewerkt, maar toen de frames klaar waren werd duidelijk dat het project niet zou slagen.
Er werd van nul af aan opnieuw begonnen met een nieuwe toren. Deze werd gebouwd door 3 ‘kubussen’ in elkaar te bouwen, die dan opgetakeld worden als een periscoop. Deze toren gaat voorbij aan de kaap van 20m.

Deathride


Jaargang: 2007-2008
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: techniekenteam

TouwladderKabelbaan
Deze deathride werd opgetrokken ter gelegenheid van de afsluiter. Met een lengte van 75m en een hoogte van 14m is het een van de hoogste deathrides op vlak terrein die de Vleermuis ooit heeft opgetrokken. Er werd trouwens voor het eerst gebruik gemaakt van het nieuwe deathride katrol en het oranje klimtouw.

Touwenparcours


Jaargang: 2007-2008
Locatie: Merkenveld
Bouwers: techniekenteam en leiding

2434555118_e0c19eff3d_z<sup id=1“ width=“474” height=“353” />

Dit touwenparcours op het eenheidsweekend bestond uit twee apenbruggen, een dubbele en een enkele kroll. Ook was er een vlot voorzien om naar het eiland te varen. Enkel leiding Lori kreeg trouwens natte voeten …

Vlaggenmast


Jaargang: 2007-2008
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: techniekenteam en leiding

vlaggemast

Deze gewaagde mast is het eerste wapenfeit van het techniekenteam. Voor het eerst gebruikt De Vleermuis synthetisch touw voor een constructie. Deze mast bewijst ook dat je nooit veilig genoeg kan gaan. De dagen na het optrekken van de mast woedde een hevige storm, dewelke de mast feilloos doorstond. Prompt vervaagden alle plannen om grondankers te maken. Een verkeerde inschatting blijkt bijna twee maand later. Op maandag 7 januari 2008 komt de mast door zware rukwinden op de omheining naast het lokaal terecht.

Grote trebuchet


Jaargang: 2006-2007
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: techniekenteam en leiding

Omdat de kleine trebuchet een te klein bereik had werd besloten een uitvergrote versie te bouwen. Op het hoogste punt was deze joekel 11m hoog. Met de slinger erbij wordt dat 15 meter. Er zat ongeveer 100m klimtouw in, een paar tientallen musketons en 6 katrollen. Jammer genoeg zijn er geen foto’s van bewaard.

Kleine trebuchet


Jaargang: 2006-2007
Locatie: scoutsterrein Dikkelvenne
Bouwers: techniekenteam en leiding

KleineTrebuchet

hier komt nog tekstje

Senior Kathedraal


Jaargang: 2006-2007
Locatie: Marcourt
Bouwers: seniors

seniorkathedraal

Uitleg door slechtvalk…

Vlaggentoren


Jaargang: 2006-2007
Locatie: Marcourt
Bouwers: leiding

vlaggetoren

 

Bever speeltuin


Jaargang: 2006-2007
Locatie: Marcourt
Bouwers: leiding

speeltuin

Een heuse beverspeeltuin met glijbaan, zitzakken, loopbank, schommel en ringen,… Te gecompliceerd —> veel bouwuren.

Seniors op het water


Jaargang: 2005-2006
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: seniors

steigertent

Deze constructie van de seniors moest helaas reeds de volgende dag afgebroken worden wegens een geschil met de boswachter. De tent werd op het land gezet, in de lucht!

VG Kampement


Jaargang: 2005-2006
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: verkenners

.190309591_f4c1d7de06<sup class=1“ width=“474” height=“355” />

Duplex appartement


Jaargang: 2004-2005
Locatie: Dourbes
Bouwers: VG’s

Duplex

In 2005 schalde het kamplied van de VG’s over het terrein te Dourbes: “…onder leiding van bouwheer Wasbeer bouwden we een waar duplex appar-te-ment…”

VG Longhouse


Jaargang: 2003-2004
Locatie: Suxy
Bouwers: VG’s

VGlonghouse

Het opzet van de VG-constructie te Suxy was als het ware het terrein op te lichten. In de uitvoering werden de plannen bijgeschaafd en verrees een waar longhouse (12mx6m, nok: 5m) met kampvuur op het verdiep en bouwde men een HUDO in de lucht.

FOTO’s GEZOCHT!

De Bus


Jaargang: 2003-2004
Locatie: Suxy
Bouwers: Seniors

DeBus

Het seniorkampement, opgevat als een bus. (het schuine element bestaat ondermeer uit tentzakken, opgehangen als zetels) De bus kijkt naar links, naar het VG-kampement. De foto is getrokken vanbij de stamconstructie?

Brug en Toren

Jaargang: 2003-2004
Locatie: Suxy
Bouwers: leiding

89174507_cac0bf0293<sup class=1“ width=“300” height=“225” /> 89174676_4722aff23c_n<sup class=1“ width=“169” height=“225” />

Een mooi voorbeeld van een hangbrug in de praktijk. Een bescheiden maar mooie toren, waarschijnlijk mede doordat reeds een brug moest gebouwd en dat de stam als tak een eigen constructie bouwde(mogelijks voor de eerste maal).

Lokaal

Jaargang: 2003-2004
Locatie: Dikkelvenne
Bouwers: aannemer en batparents

scoutslokaal

Weliswaar geen sjorconstructie, maar een grote stap in de Vleermuis-geschiedenis: ons nieuwe lokaal op het nieuwe terrein aan de Hukkelgemstraat.
Het oude lokaal (Nijverheidsstraat 4) was al een tijd te klein geworden voor onze groeiende eenheid. Na lange voorbereidingen, en met vele helpende en gulle handen werd de aanschaf van een nieuw terrein met een nieuw lokaal mogelijk. Het nieuwe lokaal is verre van af, maar de Batparents steken de handen uit de mouwen om elektriciteit, aan -en afvoerbuizen en nog zoveel meer in orde te brengen. Op de foto is het sjorkot-in-aanbouw te zien, volledig ontworpen en gebouwd door de Batparents.

Eenheidstoren

Jaargang: 2002-2003
Locatie: Chassepière
Bouwers: Leiding

89912362_c0702b6640_z

In het kampverslag van 2003 staat te lezen dat deze toren met zijn 17 meter een nieuw hoogterecord zette binnen onze eenheid.

Kook-en zitconstructie

Jaargang: 2002-2003
Locatie: Chassepière
Bouwers: JVG’s

89904415_f2f6515e0f_z

“Zeer mooie constructie, doch vrij donker” (quote Bever, notitieboekje VG’s)
De constructie omvatte de kook -en eetplaatsen van de patrouilles en een wenteltrap naar de zithoek op het verdiep.

Seniorkampement

Jaargang: 2002-2003
Locatie: Chassepière
Bouwers: Seniors

89904840_6723294ce4_z

De seniors hadden twee patrouilles in de lucht, maar let ook op de constructie van de shelter (rechts op foto).

Eerste techniekenweekend

Jaargang: 2002-2003
Locatie: Wetteren
Bouwers: Stam

88187134_ccc4db197a_z

Om de kennis van de stam over te dragen op de volgende generaties werd een heus techniekenweekend georganiseerd, open voor iedereen vanaf VG’s. Op het weekend kwamen allerlei aspecten van ‘technieken’ aan bod, van EHBO over knopen, touwbruggen en kaartlezen tot vuurmaken en koken. Meer foto’s in de set techniekenweekend 2003 op Flickr.

Brandweerdag Gavere

Jaargang: 2001-2002
Locatie: Gavere
Bouwers: Leiding

DeBusBrandweerdag

In de zomer van 2002 liet onze eenheid haar vlag wapperen boven een heus avonturenparcours. Zwevende balk, banden, touwparcours boven water,…
Meer foto’s in de set Opendeurdag Brandweer Gavere 2002 op Flickr.

WTC-torens

Jaargang: 2001-2002
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: VG’s

WTC-torens

Het kamp stond in het thema van “grote bouwwerken”. Naast de Egyptische piramides(Bevers), de (gallo-)romeinen(welpen) en de Taj Mahal(JVG’s), werden deze twee torens verbonden door loopbruggen gebouwd door de VG’s.

Rappel-toren

Jaargang: 2001-2002
Locatie: Han-sur-Lesse
Bouwers: Leiding

Rappel-toren

Deze toren was eigenlijk bedoeld om een dead-ride over te spannen, maar toen de deadride met een tractor werd opgespannen werd al gauw duidelijk dat de toren intern zou beginnen draaien. Op de bezoekdag mochten gegadigden via een metalen touwladder omhoog om in de toren naarbeneden te rappellen.

V-brug tussen 2 torens

Jaargang: 2000-2001
Locatie: Olloy sur Viroin
Bouwers: Leiding

V-brug tussen 2 torens

Patrouille in de lucht

Jaargang: 2000-2001
Locatie: Olloy sur Viroin
Bouwers: VG’s

Patrouille in lucht

Foskamp2000

Jaargang: 1999-2000
Locatie: ???
Bouwers: ???

FOSkamp2000 FOSkamp2000

Slechtvalk wist te vertellen dat deze beide constructies op Foskamp2000 door De Vleermuis gezet zijn. Indien iemand meer weet over deze of gene constructie, aarzel dan niet om informatie door te sturen naar klipdas@devleermuis.be

Kamp 2013 - Eenheidsconstructie