Over de takken

Onze scouts telt 7 takken, ingedeeld op basis van leeftijd. Vanaf het eerste leerjaar is iedereen welkom! Een overzicht van de verschillende leeftijdscategorieën kan u hieronder vinden. Klik op een tak om naar de desbetreffende paragraaf te springen.

Naast de takken zijn er ook nog de STAM (oudleiding die nog actief zijn binnen de eenheid en de Batparents (Vleermuisouders die waar ze kunnen een handje toesteken.

De zeven takken in scouting

De Toekans (6 tem 21 jaar)

Over onze allernieuwste tak! 

De toekantak wordt vanaf scoutsjaar 2023-2024 speciaal opgericht voor kinderen van 6 tot 21 jaar met een fysieke of mentale beperking. De toekans zullen een kleurrijke bende vormen die er steeds naar uit kijkt om samen op de scouts te vertoeven. Binnen onze eenheid mag hun eigenheid naar boven komen en worden er elke week spelletjes voorzien op maat onder het motto dat niets moet maar iedereen er mag zijn. Het is een kleine en gezellige groep van 8 leden met 4 vaste leiding. Achter hen staat nog een poule van enkele backup-leiding die indien nodig mee kunnen ondersteunen of vervangen. Ze leren zichzelf en anderen kennen binnen een veilige omgeving en verleggen hun grenzen met de nodige ondersteuning.

Het is de bedoeling dat de leden van de toekans net zoals de andere takken vanaf het tweede takweekend op scoutsweekend gaan en mee op eenheidskamp indien mogelijk. Dit gebeurt steeds op maat en kan voor ieder bekeken worden. Er wordt steeds heel goed afgestemd met de ouders en de nodige betrokkenen op een persoonlijke manier om de bezorgdheden weg te nemen en alles goed te kunnen organiseren voor zowel kind als ouder als leiding.

De Bevers (6 tem 7 jaar)

De werking binnen de bevertak is gericht op spel. Over verschillende weken heen, werkt de bevertak rond een thema. De bevers worden meegezogen in het thema waarin ze hun fantasie en creativiteit volledig de vrije loop kunnen laten gaan.
Bevers krijgen de kans om boven alles kind te zijn binnen onze eenheid. Via spel exploreren ze de omgeving, zichzelf en de mensen rondom zich, maar maken ze bovenal ongelooflijk veel plezier met de tientallen vriendjes en vriendinnetjes om zich heen waarmee ze de gekste avonturen beleven.

Net als alle andere kinderen nemen bevers wekelijks deel aan de activiteiten, gaan ze op weekend en gaan ze mee op zomerkamp. Vooral dit laatste bezorgt zowel ouders als kinderen vaak zorgen. Maar in de praktijk wordt er voor de kleinsten een heel evenwichtig kampprogramma opgesteld, met voldoende momenten voor rust en geborgenheid. Na het zomerkamp komen de Bevers vaak terug met de smaak naar meer. Het scoutingavontuur kan beginnen!

 

Welpen (8 tem 9 jaar)

Na de bevers begint het echte werk, de groep wordt belangrijker en af en toe moeten er verantwoordelijkheden opgenomen worden. Spelen blijft het belangrijkste element. Binnen de tak wordt met nesten gewerkt, groepjes van een 6 a 8-tal welpen die over het hele jaar samenwerken en spelen. De oudste welpen krijgen een taak als nestleider of hulpnestleider waardoor ze ontdekken wat het is om verantwoordelijkheid te dragen. De jongere welpen leren op hun beurt heel wat bij van de oudere kinderen. In de drie jaar dat de kinderen bij de Welpen doorbrengen groeien ze op, met en door elkaar. De jongste Welpen leren van de oudsten, de oudsten dragen dan weer zorg voor de jongeren. Welpen nemen wekelijks deel aan de activiteiten, gaan op weekend en kijken vaak reikhalzend uit naar het kamp. Op dit kamp leven ze zich dagenlang uit in allerhande activiteiten, gaan ze op tocht onder begeleiding van de leiding, leren ze tal van technieken, … Doodmoe en dolenthousiast komen ze terug, klaar voor alweer een jaartje scouts.

Welpen zijn enthousiast en speels maar hebben nog veel begeleiding van de leiding nodig. Het zijn echte ravotters die volledig kunnen opgaan in het thema. Je kan ze al wat meer uitdagen dan bij de bevers, maar ze kunnen ook nog genieten van simpele spelletjes met een goede aankleding.

De Wolven (10 tem 11 jaar)

De wolven, een nieuw begrip binnen onze eenheid, nemen hun intrede binnen onze werking. Dankzij de wolventak wordt een vlotte overgang tussen de speelse welpenjaren en de uitdagende jongverkennerjaren vol nieuwe technieken mogelijk gemaakt. De wolven worden onderverdeeld in roedels, waarbij de roedelleider en oudere wolven de jongere wolven mee op sleeptouw nemen. Op een speelse manier wordt er binnen de de roedel gewerkt aan een zekere verantwoordelijkheidszin waarbij men goed leert samenwerken en als een team problemen probeert op te lossen.

Bij dit jong gespuis mogen de spelen al iets uitdagender zijn, ze proeven dan ook voor het eerst écht van techniekenwerking en zetten gedurende hun wolvenjaren alles op alles om de basistechnieken onder de vorm van een teerpoot te behalen. Men gaat onder andere leren sjorren, knopen leggen, kaart lezen en nog veel meer coole scoutsvaardigheden! Ook op kamp zullen zij kennis maken met nieuwigheden zoals een tien uur lang durend spel, een overnachting op een geheime locatie, creatief omgaan met natuurlijke materialen en nog veel meer. Één ding is zeker, het wordt zeker en vast een onvergetelijk avontuur!

 

De JVG’s (jongverkenners–jonggidsen) (12 tem 14 jaar)

Bij de JVG’s is de groep zelf enorm belangrijk. Hun vrienden zijn heilig, de vriendschappen intens heet of koud. Ze zijn niet langer kinderen, maar ook nog niet volwassen. Ze trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. In kleine groepjes (patrouilles) werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattenkwaad tot leuker. In deze tak worden de echt typerende scoutstechnieken aangeleerd: kaart- en kompaslezen, sjorren, tochttechnieken,… In een periode waarin voor hen zóveel verandert, is de scouts een zekerheid, een plaats om zichzelf te zijn, waar zowel de volwassene als het kind in hen een platform krijgt.

De leiding stimuleert bij de JVG’s vooral het groepsgevoel. Vanaf nu zijn ze, met vallen en opstaan, in staat om degelijk samen te werken en de taken onder elkaar te verdelen. De leiding zorgt voor een ontspannen sfeer en verkleedt zich voor veel activiteiten nog steeds om de fantasie de vrije loop te laten gaan. De leiding leert hen hoe het moet en helpt een handje als het fout dreigt te lopen.
Jong-Verkenners en Jong-Gidsen nemen wekelijks deel aan de activiteiten, gaan op weekend en dromen weken vooraf al over het zomerkamp. Op dit kamp lokt de leiding hen voortdurend uit de tent. De eigen tenten opzetten, zelf hun eigen potje koken, 2 dagen alleen op pad in de Ardennen…het is een héél avontuur.

 

De VG’s (verkenners–gidsen), (15 tem 16 jaar)

Scouting neemt in het leven van de VG’s vaak een belangrijke plaats in. Hier hebben ze hun beste vrienden en maken ze het meeste plezier. Samen met hun leid(st)ers vormen ze een hechte groep waarin openheid, wederzijds respect en vertrouwen primeren. Ze kunnen oprecht zichzelf zijn, vrijuit babbelen, van gedachten wisselen en grapjes maken. Technieken beheersen ze al en ze zijn nog steeds verzot op (liefst knotsgekke) spelen waarin ze hun kracht, durf, spitsvondigheid en creativiteit kunnen botvieren. Vanaf nu krijgen deze jongeren ook zelf verantwoordelijkheid. Het buitenleven en de vrijheid waarmee dit gepaard gaat, doet hen glunderen.

De leiding stimuleeert de VG’s om hun remmingen te overwinnen en hun grenzen te verleggen. Ze laten hen fysieke en creatieve uitdagingen aangaan, alleen en in groep. Het is aan de leiding om te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn binnen deze groep, en de andere respecteert. Ze stimuleren de VG’s ook om na te denken en open te communiceren. Hun kritische zin wordt aangescherpt.

VG’s zijn, ondanks hun groeiende zelfstandigheid, nog zeer onervaren. Ze hebben leid(st)ers nodig die hen een context aanbieden waarin fouten maken mag, waarin ruimte is voor experimenteren en dromen, maar waar ook duidelijke grenzen bestaan. Hun leid(st)ers staan sterk in hun schoenen en stappen een eindje met hen mee in hun weg naar de volwassenheid.
VG’s nemen wekelijks deel aan activiteiten, gaan op weekend, organiseren misschien een project, doen een midweek en beschouwen het zomerkamp even noodzakelijk als eten en drinken. Ze genieten hier van een menu vol technieken, tocht, nachtspel en groepsgejuich.

 

De Seniors (17 jaar)

Deze tak vormt een hecht groepje vrienden. Ze kennen elkaar al heel lang (vaak al van bij de Bevers) en hebben een zeer intense band. Om hun doelen te bereiken, moeten ze nauw samenwerken. Ze zoeken in de zomer vaak het avontuur op, beleven kicks en gaan op zoek naar hun eigen mogelijkheden en grenzen. Daarnaast maken ze vooral veel lol. Ze zijn hard bezig met hun eigen identiteit. Ze bezinnen zich over het leven en denken na over hun toekomst.
Seniors beleven een onvergetelijk jaar… als ze daar tenminste zelf voor zorgen. In tegenstelling tot de voorgaande takken krijgen ze hier geen volledig programma aangeboden door hun leiding. Alles wat ze willen bereiken, daar moeten ze zelf voor instaan, enkel bijgestaan door hun moderators.

De leid(st)ers van de Seniors noemen vanaf nu moderators. Ze maken in zekere zin echt deel uit van de groep. Ze helpen de jongeren bij het realiseren van verschillende jaarprojecten & gekke (spel)ideeën. Vaak is de moderator ook een vertrouwenspersoon in hun zoektocht naar hun eigen identiteit en zelfontplooiing. Samen beleven ze de tijd van hun leven. Geen plan te gek, geen project te zot, geen opdracht onmogelijk. De Seniors zijn op en top scouts en gidsen en genieten hier met volle teugen van.
De Seniors nemen wekelijks deel aan activiteiten, gaan op weekend en gaan mee op het eenheidszomerkamp, maar trekken daarnaast soms ook met hun moderator op buitenlands avontuur.