Scoutsgroep 200e FOS De Vleermuis

Menu

Vleermuisnieuws

Deze pagina is jouw wegwijzer doorheen de kampinfo. Klik op een link in de inhoudstafel om naar de betreffende paragraaf te springen.

Nondedjuurzaam!

NONDE-DJUURZAAM” hoorden we dit jaar in Dikkelvenne en omstreken weergalmen. Als leden, leiding, batparents en stam doen wij al jaren ons best voor de natuur en het begrip duurzaamheid is ons niet onbekend! Maar we kunnen altijd meer doen, zoals een van mijn jeugdheldinnen ooit zei/zong:
“Don’t you see that bigger is better! And better is bigger! A little bit is never enough, no no no!”
En dat hebben alle takken gedaan, iedereen zette zijn beste beentje voor in The Green Games van FOS.
De bevers deden een no plastic day en maakten hun eigen moestuin. De welpen speelden een ecologisch spel en organiseerden een mini klimaatmars! Ook de wolven bleven niet bij de pakken zitten en maakten voor ons een ecomarkt die je van ver kon ruiken (hmmm). De JVG’s zetten een zwerfvuilactie op poten en maakten ons mooie dorpje nog een tikkeltje mooier. Onze VG’s pakten het net iets anders aan, ze wouden gewoon eens echt genieten van de natuur en al zijn wonderen. Dat deden ze zonder uit hun luie zetel te komen en bekeken een prachtige natuurfilm (over aliëns ging dat denk ik?). Zelfs de seniors staken de handen uit de mouwen en stippelden voor ons een prachtige wandeling uit om ons allen dichter bij de natuur te brengen, natuurlijk ook met een hapje en drankje!

Dit jaar bouwen we ons Vleermuisdorp in Steinbach, op een toch wel last minute gevonden kampterrein. Het is daar nu nog heel stil… Maar dat zal niet lang meer duren, want binnenkort komen daar zo’n 300 van onze sloebers aan! Samen met de batparents, stam, leden en leiding hopen wij er opnieuw een topkamp van te maken.

Neem zeker eens goed alle informatie door zodat je helemaal klaar bent om op 6 juli op kamp te vertrekken en vergeet daarbij ook de pagina van je eigen tak niet eens te lezen voor extra info.

Wij hebben alvast immens veel goesting om op kamp te gaan!

Breek het gelid,
krak!

Jullie leiding

Kamp en Corona?

Voorlopig is er nog veel onzekerheid of het scoutskamp al dan niet zal doorgaan dit jaar. Hoe dan ook is de leiding bezig met plannen zoals we normaal zouden doen, want we zijn hoopvol!

We wouden echter toch al even polsen of jullie je kind(eren) zouden laten meegaan op kamp, indien de overheid beslist dat de zomerkampen mogen doorgaan. Het kamp zou doorgaan van maandag 6 juli tot en met donderdag 16 juli (de bevertjes tot zondag 12 juli).
Klik hier voor het formulier, dat ook in jullie mailbox te vinden is (in te vullen per kind), dit zou de leiding en batparents toch al een klein overzicht kunnen geven van wie meegaat in afwachting van de officiële inschrijvingen.

Vertrek en terugkomst

Joepie, tijd om te vertrekken! Geen betere manier om kamp stevig in te zetten dan met je beste vrienden naar de andere kant van België te treinen. Hieronder vind je binnenkort de uren waarop jullie vertrekken en terugkomen. Het is elk jaar weer een gigantische volksverhuizing en daar komt dus wel wat werk bij kijken, zorg er dus zeker voor dat je op tijd bent! Net zoals de afgelopen jaren vertrekken we in twee groepen, dit om het onszelf en de NMBS een beetje gemakkelijker te maken.

Vertrek naar kamp: maandag 6 juli
Welpen + JVG + VG: (uur wordt nog bekendgemaakt)
Bevers + Wolven + Seniors: (uur wordt nog bekendgemaakt)

Aankomst: donderdag 16 juli (bevers: 12 juli)
(uur wordt nog bekendgemaakt)

Terug naar inhoudsopgave

Adres post

“Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten…”, leerden we van Luc Steeno en Sandra Kim. Omdat wij als scouts graag een beetje authentiek blijven, kiezen we voor optie twee!
Het is altijd leuk om een kaartje of briefje te krijgen van het thuisfront, maar we willen jullie vragen om geen pakketjes op te sturen. We merkten de voorbije jaren wel vaker dat kinderen grote pakketten met snoep, frisdrank, cadeaus enzoverder toegestuurd kregen. Dit is absoluut niet nodig op een kamp van 10 dagen en zorgt voor veel extra afval (Lees: jaarthema nondedjuurzaam). We willen tevens vooral het contrast vermijden met kinderen die deze dingen niet allemaal toegestuurd krijgen. Wie toch iets extra wil meenemen, kan dit nog steeds op bezoekdag!

Hieronder vind je het adres om postkaartjes en brieven naartoe te schrijven:

ADRES
Mme. Bastin Paulette
200 FOS DE VLEERMUIS
t.a.v. naam + voornaam // tak bevers/welpen/wolven/JVG/VG/seniors/stam
Rue centre de Steinbach 13A,
6670 Limerlé

Let op: de post werkt niet altijd even snel, dus verstuur alles op tijd! Post die na het kamp nog toekomt heeft bijzonder weinig nut en is niet zo aangenaam voor de eigenaar van het terrein!

Terug naar inhoudsopgave

Hoe vind ik het kampterrein?

Het kampterrein vinden, elk jaar weer een hele odyssee! De jaarlijkse queeste leidt dit jaar naar Steinbach (Gouvy) in de provincie Luxemburg.

De echte padvinder heeft uiteraard genoeg aan deze coördinaten:
50.137094N 5.914942E

Het adres:
Rue de l’Arbouchent, Steinbach

Terug naar inhoudsopgave

Contact met het kamp

Als je om een dringende reden contact wil opnemen met het kamp kan je dit op onderstaand nummer. Als de ontvangst goed is, kan je dit nummer 24/24 bereiken. Is dit nummer toch onbereikbaar, dan kan je op deze pagina de gsm-nummers terugvinden van alle leiding.
We vragen wel dit enkel te doen als het echt nodig is. Uiteraard staan we steeds klaar om te helpen bij problemen, maar kamp is al een hele organisatie en we gunnen onze eenheidsleider ook een beetje rust.

Fret (EL): +32 479 95 81 67

Terug naar de inhoudsopgave

Inschrijven

Omwille van de coronacrisis kunnen wij momenteel nog niet garanderen dat het zomerkamp doorgaat, daarom is het momenteel nog niet mogelijk om je kind in te schrijven. Op het moment dat we meer duidelijkheid krijgen van de overheid komt hier een inschrijvingsformulier en de betaalgegevens.

We weten ondertussen al dat we op kamp gaan en waar we dat gaan doen, maar hoe kunnen we dan mee? Je kan natuurlijk enkel mee op kamp als je bent ingeschreven en dat doe je als volgt.

Hoeveel kost zo’n kamp?

 • Bevers: 105 euro
 • Welpen: 135 euro
 • Wolven: 135 euro
 • JVG: 135 euro
 • VG: 135 euro
 • Seniors: 135 euro
 • Leiding: 55 euro
 • Helpende handen: dagtarief (zie hieronder)

Helpende handen, foerage en stam betalen 10 euro per dag. Als voorbeeld: ga je 3 dagen mee, dan betaal je 30 euro.

Sinds enkele jaren worden helpers op kamp via FOS automatisch verzekerd.

Terug naar inhoudsopgave

Voorkamp en afbraak

Het is altijd een beetje magisch om na een heuse staptocht naar een afgelegen veld in Wallonië toe te komen en er een heel terrein vol tenten, constructies en een toren te zien: ons vleermuisdorp! Dat vleermuisdorp komt er natuurlijk niet zomaar en gaat nadien ook niet gewoon weg. Gelukkig kunnen we al jaren op jullie, de ouders, rekenen op voor- en nakamp, minstens even plezant als kamp!

We sjorren, boren en bouwen er met een hele bende 3 dagen op los om het dorp te laten verrijzen. Na 10 prachtige dagen kamp zorgen we dan dat alles weer veilig naar Dikkelvenne wordt gebracht.

Iedereen (behalve leden) die graag eens de kampsfeer wil komen opsnuiven is meer dan welkom om de helpers te vervoegen.

 • Data voorkamp: vrijdag 3 juli t.e.m. zondag 5 juli
 • Data afbraak: vanaf woensdag 15 juli t.e.m. vrijdag 17 juli

Wie hierbij graag wil helpen laat zeker iets weten aan Stefan Hooft, de nieuwe verantwoordelijke:

stefan.hooft@adultimagroup.com
0471/08 27 37

Daarnaast vragen we ook hier om in te schrijven. Hoe je dat doet, kan je hier lezen.

Terug naar inhoudsopgave

Bagage

Voor je verder leest, willen we vragen om de valiezen te beperken tot wat je echt nodig hebt (zie het lijstje). De valiezen lijken elk jaar wel een beetje groter te worden, wat meer plaats inneemt in de tenten, meer zeulwerk is voor de leiding en lastiger is voor jezelf om toch die ene t-shirt te vinden!

Laatste kampaankopen:
Sinds vorig jaar werken we met onze online-shop. Bestellingen kunnen nu helaas niet meer geplaatst worden, aangezien FOS zijn webshop gesloten heeft. Wij laten jullie zo snel mogelijk weten wanneer bestellen terug mogelijk is.

Bagage brengen:
op donderdag 2 juli tussen 17u30 en 18u kan je jouw bagage komen afzetten op de parking van het voetbalterrein in de Hofkouterstraat. Breng dan reeds zo veel mogelijk bagage mee, zodat je een minimale hoeveelheid mee moet sleuren op de trein (en de wandeltocht naar het terrein). Probeer ook zoveel mogelijk je bagage in één tas te steken, dit is makkelijker om te stapelen en zorgt voor minder stress op kamp door verloren slaapzakken en matjes.

We laden op dit moment ook al onze balken in, iedereen is meer dan welkom om hierbij een handje te helpen!

Bagage afhalen:
Na het kamp kan je je bagage oppikken op vrijdag 17 juli tussen 17u30 en 18u aan het scoutslokaal. We laden dan ook opnieuw onze balken uit, wederom is alle hulp welkom.

Bagage voor op de trein:
Maandag trekken we allemaal met de trein naar Steinbach. Je hele valies ligt al op je te wachten op het kampterrein, dus probeer je bagage op de trein zo minimaal mogelijk te houden.

 • lunchpakket!
 • kids-ID
 • identiteitskaart
 • medische fiche (indien nog niet afgegeven of nog iets aangepast werd)
 • regenjas
 • Genaamtekende drinkbus : het is de bedoeling dat je deze het hele kamp gebruikt, zo kunnen we op het vele plastiekafval besparen. (Lees: ook voor oudere takken)

Bagage voor op kamp:
Alle andere bagage die niet mee moet op de trein, vervoeren wij veilig naar Steinbach. Nogmaals een herinnering om alles in één zak te steken, dat maakt het makkelijker voor ons en jezelf!

Daarnaast zouden we zeker nog een warme oproep willen doen om ALLE kledingstukken te NAAMTEKENEN, zodat verloren voorwerpen snel hun eigenaar terug vinden.

Mee te nemen in de grote valies:
Op deze lijst vind je een opsomming van alles wat je nodig hebt om op kamp te gaan, vul deze gerust nog wat aan of varieer de aantallen afhankelijk van de weersvoorspelling. Check zeker ook de pagina van jouw tak voor andere speciallekes zoals verkleedkledij.

Slaapgerief

 • Slaapzak en fleece dekentje
 • Veldbedje (enkel BEVERS en WELPEN)
 • Matje (vanaf WOLVEN)
 • Hoofdkussen
 • Pyjama
 • Knuffel

Kledij

 • PERFECT UNIFORM: hemd en das
 • 3 warme truien
 • 3 korte speelbroeken
 • 3 lange speelbroeken
 • 5 T-shirts
 • Regenjas (!)
 • Zwemkleren
 • Onderbroeken (tip: vergeet geen extra’s voor ongelukjes, kan bij alle takken gebeuren!)
 • 12 paar sokken
 • Verkleedkleren volgens jullie takthema
 • Zonnebril en petje

Was- en plas

 • Tandenborstel en tandpasta
 • Washandje
 • Zonnecrème
 • Badhanddoek
 • 2 Keukenhanddoeken
 • Persoonlijke (hygiëne)spullen
 • WIJ VOORZIEN ECO-ZEPEN, jullie hoeven dus geen zeep, shampoo en dergelijke mee te nemen!

Schoenen

 • Stapschoenen
 • Sportschoenen
 • Eventueel waterschoentjes
 • Sandalen
 • Eventueel laarzen als er veel regen voorspeld wordt

Allerlei

 • GAMEL, BESTEK EN BEKER (vanaf JVG)
 • Zaklamp
 • Linnenzak
 • Briefpapier, enveloppen, postzegels en schrijfgerei
  (tip: schrijf op voorhand al adressen op de enveloppen en kleef er al een postzegel op!)
 • Eventueel een boekje, stipverhaaltje of spelletje

Terug naar inhoudsopgave

Magda? Danie!

Magda en Danie, al jaren goede vrienden van onze scouts, helpen jullie bij de DO’s en DONT’s van een scoutskamp. Onder het motto ”goede afspraken maken goede vrienden” leggen ze je hieronder enkele van onze afspraken uit. Net zoals op zaterdag zijn er ook op kamp bepaalde regels. We zijn hier steeds streng, maar rechtvaardig in en hebben er het volste vertrouwen in dat jullie deze regels zullen naleven.

Drank en drugs:
Het is voor leden volstrekt verboden eigen drank mee te brengen. VG’s & seniors krijgen op bepaalde momenten kans een pintje te drinken, dus zelf drank meebrengen is een enkele reis naar huis reserveren.

Drugs, daarover bestaat zowaar nog een pak minder discussie. Drugs in bezit of gebruik: ticket naar huis met nog een staartje volgend scoutsjaar. Zoals een wijs man ooit zei: “Scouts is kicken zonder drugs”

Zakmes:
Vanaf JVG’s mag je een zakmes meebrengen, op voorwaarde dat je je teervoet hebt. Een teervoet betekent niet dat je een diploma ‘ik-doe-onnozel-met-mijn-mes-als-ik-dat-wil’ op zak hebt. Hier voorzichtig en verantwoordelijk mee omspringen, is dan ook vanzelfsprekend.

Vroeger naar huis?
We staan er op dat het kamp vanaf de welpen duurt tot 16 juli. Bevers en enkel bevers mogen naar huis op bezoekdag. Indien er een goede reden is waarom u uw zoon of dochter liever wat vroeger naar huis ziet komen, dan vragen wij u vriendelijk, maar met klem om dit voor het kamp met de takleider in kwestie te bespreken. Het kamp is immers geen aanbieding à la carte, maar een totaalpakket. Lieve mensen als we zijn, zijn we uiteraard bereid rekening te houden met uitzonderlijke omstandigheden. Wanneer een kind ziek wordt of zich kwetst op kamp zullen we uiteraard met u als ouder overleggen of het gepast is dat uw zoon of dochter op kamp blijft.

Vuur:
Een 100 % scout mag dan wel 5 % fikkiestoker zijn; je hebt geen eigen aansteker of lucifers nodig op kamp. Vuur maken of roken in de slaaptenten is enorm gevaarlijk (slaapzakken zijn vaak licht ontvlambaar). Daarom is dit absoluut verboden. Dit resulteert in een zware sanctie (enkele reis Ardennen – Gavere-Asper). De leiding zorgt dat er op veilige manier natuurlijk wel kampvuren komen, dus ook de fikkiestokers komen aan hun trekken.

Elektronica:
Elke tak maakt zelf afspraken over elektronica. De algemene regel is: neem het niet mee, want je hebt het niet nodig en het kan kapot gaan. Als je het toch mee hebt en het verstoort de werking, dan zal de leiding zo vrij zijn om jullie spullen bij te houden tot het einde van het kamp. Het meenemen van electronica is op eigen risico. Je kan wel een telefoon meenemen voor de twee- of driedaagse en zal de leiding ook in bewaring houden tot wanneer je deze nodig hebt. Zoek dus eens thuis naar zo een oud baksteentje om mee te nemen, die gaan NIET stuk! Ook boxen zien wij liever niet op kamp en worden in beslag genomen, ze zijn op het terrein zowiso niet toegestaan om de rust van de andere takken niet te verstoren.

Snoep
Het kan wel eens leuk zijn om tijdens de siësta eens een snoepje te eten in de tent, maar overdrijf hier niet in. We zien vaak kinderen met kilo’s snoep toekomen op kamp, wat dan op bezoekdag vaak nog wordt aangevuld. De kinderen krijgen van ons een lekker vieruurtje en daarbovenop een dessertje na de warme maaltijd. We zouden dus willen vragen om je kind geen enorme hoeveelheden snoep mee te geven. Lees ook zeker eens op de kamppost van jouw tak wat hier de regels zijn!

Gezond verstand:
Er zijn uiteraard nog dingen die niet kunnen, zoals weglopen van het terrein, vandalisme, bewust schade aanrichten aan materiaal van de eenheid,… Gezond verstand maakt duidelijk wat kan en wat niet.

Terug naar inhoudsopgave

Milieuvriendelijk op kamp

“Een scout/gids staat open voor natuur en is milieubewust”

Een regeltje in de wet dat we erg belangrijk vinden en waar we dan ook hard aan proberen werken. Milieubewust zijn is een attitude en wij leren die maar al te graag aan aan onze vleermuizen! We dragen zorg van de prachtige natuur waar we een heel kamp mogen vertoeven en dragen hiermee ons steentje bij aan het behoud van een leefbaar, natuurlijk milieu.

Een van de concrete zaken die we reeds enkele jaren toepassen is het gebruik van mileuvriendelijke, biologisch afbreekbare zeep. WIJ voorzien zeep en shampoo die zacht is voor de natuur en voor jezelf. Breng dus niet zelf je chemisch schadelijke zepen, shampoos, conditioners en dergelijke mee.

Daarnaast kochten we 2 jaar geleden een waterfilter aan, om wat te besparen op al die plastic flessen. We vragen dan ook om een genaamtekende drinkfles mee te nemen die dan kan gevuld worden met gefilterd water.

“Kill nothing but time,
leave nothing but footprints,
and take nothing but pictures”

Terug naar inhoudsopgave

Bezoekdag

Net zoals over veel dingen is er over de bezoekdag ook een hele grote onzekerheid. Voorlopig kunnen wij dus nog niet bevestigen of deze al dan niet doorgaat.

Terug naar inhoudsopgave

Hulp gevraagd

Kamp is elk jaar weer ongelooflijk plezant, maar het is ook een serieuze organisatie waar dus flink wat hulp bij kunnen gebruiken!

Voorkamp en afbraak:
Wie op het kampterrein een handje wil komen helpen tijdens opbouw of afbraak, is meer dan welkom. Hier vind je meer info over voor- en nakamp.

Laden en lossen van de camion:
Gert Snel is een toffe gozer die ons dit jaar alweer een fantastische dienst bewijst door met één van zijn camionetjes naar het kampterrein te bollen. Omdat zo’n camion zichzelf niet laadt, noch lost, hebben we daarbij wat hulp nodig… Jawel: U bent dé man of vrouw die we daarbij nodig hebben!

Concreet:

 • Laden: donderdagavond 2 juli vanaf 18u
 • Lossen: vrijdagavond 17 juli vanaf 18u

Terug naar inhoudsopgave

Kampinfo per tak

Elke tak heeft zijn eigen kamppagina. Komende weken worden deze verder aangevuld, houd dus je takpagina zeker in de gaten zodat je helemaal op de hoogte bent!

Terug naar inhoudsopgave

Hier een overzichtje van alle belangrijke data!

Voorkamp: 3 juli t.e.m. 5 juli
Kamp: 6 juli i t.e.m. 16 juli
Nakamp: 16 en 17 juli
Inschrijven: (momenteel nog niet van toepassing)
Vertrek 1 juli: (uren worden nog bekend gemaakt)
Aankomst 11 juli: (uren worden nog bekend gemaakt)
Bezoekdag: (momenteel nog niet van toepassing)
Bagage afzetten: donderdag 2 juli tussen 17u30 en 18u
Bagage ophalen: vrijdag 17 juli tussen 17u30 en 18u
Camion laden: donderdag 2 juli om 18u
Camion lossen: vrijdag 17 juli om 18u

Terug naar inhoudsopgave

Door het oog van De Vleermuis