Scoutsgroep 200e FOS De Vleermuis

Menu

Vleermuisnieuws

Deze pagina is jouw wegwijzer doorheen de kampinfo. Klik op een link in de inhoudstafel om naar de betreffende paragraaf te springen.

Fossen in de bossen!

FOSSEN… IN DE BOSSEN!” En dat is waar ze horen! Het bos is dan ook een essentieel deel van de habitat van elke doorwinterde scout. Het mag daarom geen verrassing zijn dat we naar jaarlijkse traditie de Vlaamse velden voor twee weken achterlaten om onze voorraad bosvitaminen weer stevig aan te vullen in het heerlijk groene Zuiden.

Dit jaar planten we onze vlag op wel heel bekend terrein, aangezien we het terrein van vorig jaar weer onveilig zullen maken! Vrees echter niet, want daar zullen de gelijkheden met vorig jaar hopelijk ophouden… Zo zal het kamp eindelijk weer kunnen doorgaan zoals ‘in den goeien ouwen tijd’, in één grote gezellige bubbel, en kijken we uit naar de heugelijke terugkeer van onze twee grote, vorig jaar nog uitgeregende, maar immerplezante kampvuuravonden.

Neem zeker eens goed alle informatie door zodat je helemaal klaar bent om op 4 juli op kamp te vertrekken en vergeet daarbij ook de pagina van je eigen tak niet eens te lezen voor extra info. Momenteel is nog niet alle info beschikbaar, dus hou je mails en de website goed in de gaten.

Wij hebben alvast immens veel goesting om op kamp te gaan!

Breek het gelid,
krak!

De leiding

Kamp zonder Corona?

Je zou het bijna vergeten na zo’n heerlijk vrij scoutsjaar, maar voor de eerste keer in drie jaar zullen we weer bubbelloos door het dagelijkse kampleven gaan. Het beestje heeft de voorbije jaren veel mooie momenten verziekt (haha goed woordmopje), maar we eindelijk die zware last achter ons laten en even op adem komen.

Het enige wat wel nog verwacht wordt is dat alle leden, in lijn met de huidige maatregelen voor het openbaar vervoer, hun masker zullen dragen op de trein. Zo hopen we niet alleen de anderen, maar ook onszelf nog te beschermen. Better safe than sorry!

Terug naar inhoudsopgave

Vertrek en terugkomst

Joepie, tijd om te vertrekken! Geen betere manier om kamp stevig in te zetten dan met je beste vrienden naar de andere kant van België te treinen. Hieronder vind je binnenkort de uren waarop jullie vertrekken en terugkomen. Het is elk jaar weer een gigantische volksverhuizing en daar komt dus wel wat werk bij kijken, zorg er dus zeker voor dat je op tijd bent! Net zoals de afgelopen jaren vertrekken we in twee groepen, dit om het onszelf en de NMBS een beetje gemakkelijker te maken.

Vertrek naar kamp: maandag 4 juli aan station Gavere-Asper, zorg dat je een 20 à 30 minuten op voorhand aanwezig bent! Te laat voor de trein = zelf naar de Ardennen rijden!
Bevers: 8u15
Welpen: _8u15
Wolven: 9u15
JVG’s: 10u45
VG’s: _10u45
Seniors: 8u15

Aankomst: donderdag 14 juli (bevers: 10 juli) aan station Gavere-Asper
Bevers: (uur volgt nog)
Welpen: (uur volgt nog)
Wolven: (uur volgt nog)
JVG’s: (uur volgt nog)
VG’s: (uur volgt nog)
Seniors (uur volgt nog)

Terug naar inhoudsopgave

Adres post

“Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten…”, leerden we van Luc Steeno en Sandra Kim. Omdat wij als scouts graag een beetje authentiek blijven, kiezen we voor optie twee!
Het is altijd leuk om een kaartje of briefje te krijgen van het thuisfront, maar we willen jullie vragen om geen pakketjes op te sturen. We merkten de voorbije jaren wel vaker dat kinderen grote pakketten met snoep, frisdrank, cadeaus enzoverder toegestuurd kregen. Dit is absoluut niet nodig op een kamp van 10 dagen en zorgt voor veel extra afval (Lees: “Een scouts/gids staat open voor de natuur en is milieubewust.”). We willen tevens vooral het contrast vermijden met kinderen die deze dingen niet allemaal toegestuurd krijgen. Bijkomend is er nog het feit dat de post dit jaar bij de lokale bakker zal geleverd worden en die man zijn brievenbus is te klein voor pakjes. Als jullie dan toch een pakje zenden, zal het waarschijnlijk niet aankomen.

Hieronder vind je het adres om postkaartjes en brieven naartoe te schrijven:

ADRES
Mr. Jean-Marc Lambert
200 FOS DE VLEERMUIS
t.a.v. naam + voornaam // tak bevers/welpen/wolven/JVG/VG/seniors/stam
Rue d’offagne 38
6850 Paliseul

Let op: de post werkt niet altijd even snel, dus verstuur alles op tijd! Post die na het kamp nog toekomt heeft bijzonder weinig nut en is niet zo aangenaam voor de eigenaar van de postbus.

Terug naar inhoudsopgave

Hoe vind ik het kampterrein?

Als scout zou je de weg naar Paliseul eigenlijk met je ogen moeten terugvinden

Maar voor degenen die de oriëntatie even kwijt zijn, een geheugensteuntje:
49.920907, 5.131317

Het adres:
Rue d’Opont, Palisuel

Terug naar inhoudsopgave

Contact met het kamp

Als je om een dringende reden contact wil opnemen met het kamp kan je dit op onderstaand nummer. Als de ontvangst goed is, kan je dit nummer 24/24 bereiken. Is dit nummer toch onbereikbaar, dan kan je op deze pagina de gsm-nummers terugvinden van alle leiding.
We vragen wel dit enkel te doen als het echt nodig is. Uiteraard staan we steeds klaar om te helpen bij problemen, maar kamp is al een hele organisatie en we gunnen onze eenheidsleider ook een beetje rust.

Fret (EL): +32 479 95 81 67

Terug naar de inhoudsopgave

Inschrijven

We weten ondertussen al dat we op kamp gaan en waar we dat gaan doen, maar hoe kunnen we dan mee? Je kan natuurlijk enkel mee op kamp als je bent ingeschreven en dat doe je door:
(1) het onderstaande bedrag over te schrijven naar BE96 8913 7414 7905 met de melding naam+tak
(2) je in te schrijven via dit formulier, klik hier

De inschrijvingen sluiten op 5 juni! Wees op tijd!

Hoeveel kost zo’n kamp?

 • Bevers: 105 euro
 • Welpen: 140 euro
 • Wolven: 140 euro
 • JVG: 140 euro
 • VG: 140 euro
 • Seniors: 140 euro
 • Leiding: 60 euro
 • Stam: dagtarief (zie hieronder)
 • Helpende handen: dagtarief (zie hieronder)

Helpende handen, foerage en stam betalen 10 euro per dag. Als voorbeeld: ga je 3 dagen mee, dan betaal je 30 euro.

Sinds enkele jaren worden helpers op kamp via FOS automatisch verzekerd.

Terug naar inhoudsopgave

Medische fiche

Download de medische fiche voor het scoutskamp, Paliseul 2022, hier!

Terug naar inhoudsopgave

Voorkamp en afbraak

Het is altijd een beetje magisch om na een heuse staptocht naar een afgelegen veld in Wallonië toe te komen en er een heel terrein vol tenten, constructies en een toren te zien: ons vleermuisdorp! Dat mooie dorp komt er natuurlijk niet zomaar en gaat nadien ook niet gewoon weg. Gelukkig kunnen we al jaren op jullie, de ouders, rekenen op voor- en nakamp, minstens even plezant als kamp!

We sjorren, boren en bouwen er met een hele bende 3 dagen op los om het dorp te laten verrijzen. Na 10 prachtige dagen kamp zorgen we dan dat alles weer veilig naar Dikkelvenne wordt gebracht.

Iedereen die graag eens de kampsfeer wil komen opsnuiven is meer dan welkom om de helpers te vervoegen.

 • Data voorkamp: vrijdag 1 juli t.e.m. zondag 3 juli
 • Data afbraak: vanaf woensdag 13 juli t.e.m. vrijdag 15 juli

Wie hierbij graag wil helpen kan dat laten weten aan Stefan Hooft, de voorkamp verantwoordelijke:

stefanhooft@hotmail.com
0471/08 27 37

Daarnaast vragen we ook hier om in te schrijven. Hoe je dat doet, kan je hier lezen.

Terug naar inhoudsopgave

Meegaan als helpende hand

Elk jaar zijn wij als eenheid ook afhankelijk van de inzet van enkele enthousiaste ouders die een handje toesteken op kamp. Het merendeel daarvan is al geroutineerd en heeft jaren ervaring, maar net zoals de leiding stoppen er ook elk jaar enkele van onze anciens. Daarom zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste ouders die niet bang zijn om hun handen vuil te maken en graag eens de gezellige kampsfeer willen opsnuiven.

Wees zeker niet bang om via één van de volgende wegen contact op te zoeken met de volgende mensen als je je geroepen voelt:

Kamp:
- mariekevdv@live.be (saki) / 0497 92 15 18
- katelijne_david@yahoo.com / 0498 34 87 83
- tomoosterlinck1@gmail.com / 0478 82 54 77

Bezoekdag:
- viviane.vercammen@skynet.be / 0476 54 88 93
- dorine.boebaert@gmail.com / 0486 32 33 05

Terug naar inhoudsopgave

Bagage

Voor je verder leest, willen we vragen om de valiezen te beperken tot wat je echt nodig hebt (zie het lijstje). De valiezen lijken elk jaar wel een beetje groter te worden, wat meer plaats inneemt in de tenten, meer zeulwerk is voor de leiding en lastiger is voor jezelf om toch die ene t-shirt te vinden!

Laatste kampaankopen:
Sinds enkele jaren verlopen bestellingen van truien, hemden, dassen, … via onze webshop. Bestellingen kunnen nog tot ten laatste 10 juni geplaatst worden op de shop.

Bagage brengen:
De donderdag voor kamp, dat is dus donderdag 30 juni, kan je de bagage van je kind komen afgeven aan ons. Zo kunnen wij die op de camion gooien en er zo voor zorgen dat alles op tijd en heelhuids in de Ardennen toekomt. De zakken zullen tussen 17u30 en 19u00 op het scoutsterrein verzameld worden. Zorg zeker dat je jouw zak bij de juiste tak legt, zo vermijden we de jaarlijkse zoektocht naar verloren zakken.

Graag manen wij aan om alleen mee te pakken wat nodig is en gebruikt zal worden. Meer info hierover vind je in de sectie ‘bagage voor kamp’.

Dit is ook het moment waarop je de medische fiche moet afgeven, vergeet die dus zeker niet! Als je die niet afgeeft voor de start van kamp, kan je ook niet mee… De TL aanwezig zijn om deze in ontvangst te nemen en eventuele vragen te beantwoorden.

We laden op dit moment ook al onze balken in, waar de seniors ook verwacht worden om te helpen!

Bagage afhalen:
Na het kamp kan je je bagage oppikken op vrijdag 15 juli aan het scoutslokaal. Je kan hier opnieuw tussen 17u30 en 19u00 om komen. We laden dan ook opnieuw onze balken uit.

Bagage voor op de trein:
Maandag trekken we allemaal met de trein naar Paliseul. Je hele valies ligt al op je te wachten op het kampterrein, dus probeer je bagage op de trein zo minimaal mogelijk te houden.

 • lunchpakket!
 • kids-ID of identiteitskaart
 • regenjas
 • mondmasker (+12j)
 • Genaamtekende drinkbus : het is de bedoeling dat je deze het hele kamp gebruikt, zo kunnen we onnodig afval vermijden en is iedereen veilig. (Lees: ook voor oudere takken!)

Klaar voor de tocht!

Bagage voor op kamp:
Alle andere bagage die niet mee moet op de trein, vervoeren wij veilig naar Paliseul. Nogmaals een herinnering om alles in één zak te steken, dat maakt het makkelijker voor ons en jezelf! Bagage van bevers zal in de loop van de eerste week al terug gebracht worden, meer info komt nog via de takleider (Maki).

Daarnaast zouden we zeker nog een warme oproep willen doen om ALLE kledingstukken te NAAMTEKENEN, zodat verloren voorwerpen snel hun eigenaar terug vinden.

Mee te nemen in de grote valies:
Op deze lijst vind je een opsomming van alles wat je nodig hebt om op kamp te gaan, vul deze gerust nog wat aan of varieer de aantallen afhankelijk van de weersvoorspelling. Check zeker ook de pagina van jouw tak voor andere speciallekes zoals verkleedkledij.

Slaapgerief

 • Slaapzak en fleece dekentje
 • Veldbedje (enkel BEVERS en WELPEN)
 • Matje (vanaf WOLVEN)
 • Hoofdkussen
 • Pyjama
 • Knuffel

Kledij

 • PERFECT UNIFORM: hemd én das
 • 3 warme truien
 • 3 korte speelbroeken
 • 3 lange speelbroeken
 • 5 T-shirts
 • Regenjas (!)
 • Zwemkleren
 • Onderbroeken (tip: vergeet geen extra’s voor ongelukjes, kan bij alle takken gebeuren!)
 • 12 paar sokken
 • Verkleedkleren volgens jullie takthema
 • Zonnebril en petje

Was- en plas

 • Tandenborstel en tandpasta
 • Washandjes
 • Zonnecrème
 • Badhanddoek
 • 2 Keukenhanddoeken
 • Persoonlijke (hygiëne)spullen
 • WIJ VOORZIEN ECO-ZEPEN, jullie hoeven dus geen zeep, shampoo en dergelijke mee te nemen!

Omwille van het watertekort in Bouillon en omstreken, zullen we moeten besparen op leidingwater en zijn de douchemogelijkheden beperkt. We raden aan om voldoende washandjes mee te nemen of eventueel natte doekjes in de vorm van een washandje (vb. uit Kruidvat). Om ecologische redenen geven we natuurlijk de voorkeur aan de herbruikbare, stoffen washandjes.

Schoenen

 • Stapschoenen
 • Sportschoenen
 • Eventueel waterschoentjes om te ploeteren in ons beekje
 • Sandalen
 • Eventueel laarzen als er veel regen voorspeld wordt

Allerlei

 • GAMEL, BESTEK EN BEKER (vanaf JVG)
 • Zaklamp
 • Linnenzak
 • Briefpapier, enveloppen, postzegels en schrijfgerei
  (tip: schrijf op voorhand al adressen op de enveloppen en kleef er al een postzegel op!)
 • Eventueel een boekje, stipverhaaltje of spelletje

Terug naar inhoudsopgave

Magda? Danie!

Magda en Danie, al jaren goede vrienden van onze scouts, helpen jullie bij de DO’s en DONT’s van een scoutskamp. Onder het motto ”goede afspraken maken goede vrienden” leggen ze je hieronder enkele van onze afspraken uit. Net zoals op zaterdag zijn er ook op kamp een aantal regels. We zijn hier steeds streng, maar rechtvaardig in en hebben er het volste vertrouwen in dat jullie deze regels zullen naleven.

Drank en drugs:
Het is voor leden volstrekt verboden eigen drank mee te brengen. VG’s & seniors krijgen op gepaste momenten kans een pintje te drinken! Zelf drank meebrengen is een enkele reis naar huis reserveren.

Drugs, daarover bestaat zowaar nog een pak minder discussie. Drugs in bezit of gebruik: ticket naar huis met nog een staartje volgend scoutsjaar. Zoals een wijs man ooit zei: “Scouts is kicken zonder drugs”

Zakmes:
Vanaf JVG’s mag je een zakmes meebrengen, op voorwaarde dat je je teervoet hebt. Een teervoet betekent niet dat je een diploma ‘ik-doe-onnozel-met-mijn-mes-als-ik-dat-wil’ op zak hebt. Hier voorzichtig en verantwoordelijk mee omspringen, is dan ook vanzelfsprekend.

Vroeger naar huis?
We staan er op dat het kamp vanaf de welpen duurt tot 14 juli. Bevers en enkel bevers mogen naar huis op zondag. Als je je kind inschrijft blijft die tot het einde van het kamp. Het kamp is immers geen aanbieding à la carte, maar een totaalpakket en het is voor ons onmogelijk om iedereen een uitzondering te bieden. Lieve mensen als we zijn, zijn we uiteraard bereid rekening te houden met uitzonderlijke omstandigheden. Wanneer een kind ziek wordt of zich kwetst op kamp zullen we uiteraard met u als ouder overleggen of het gepast is dat uw kind op kamp blijft.

Vuur:
Een 100 % scout mag dan wel 5 % fikkiestoker zijn; je hebt geen eigen aansteker of lucifers nodig op kamp. Vuur maken of roken in de slaaptenten is enorm gevaarlijk (slaapzakken zijn vaak licht ontvlambaar). Daarom is dit absoluut verboden. Dit resulteert in een zware sanctie, nl. een enkele reis Ardennen – Gavere-Asper. De leiding zorgt dat er op veilige manier natuurlijk wel kampvuren komen, dus ook de fikkiestokers komen aan hun trekken.

Gaan met die banaan

Elektronica:
Elke tak maakt zelf afspraken over elektronica. De algemene regel is: neem het niet mee, want je hebt het niet nodig en het kan kapot gaan. Als je het toch mee hebt en het verstoort de werking, dan zal de leiding zo vrij zijn om jullie spullen bij te houden tot het einde van het kamp. Het meenemen van electronica is op eigen risico. Je kan wel een telefoon meenemen voor de twee- of driedaagse en die zal de leiding dan ook in bewaring houden tot wanneer je deze nodig hebt. Zoek dus eens thuis naar zo een oud baksteentje om mee te nemen, die gaan niet stuk! Ook boxen zien wij liever niet op kamp en worden in beslag genomen, ze zijn op het terrein sowieso niet toegestaan om de rust van de andere takken en de natuur niet te verstoren.

Snoep
Om de trend die we vorig jaar ingezet hebben verder te zetten, vragen wij om je kinderen geen snoep mee te geven. Al te vaak hebben we gezien dat kinderen met kilo’s snoep naar kamp afzakken en zo niet kunnen eten of slapen wanneer dit wel verwacht wordt. Ook is er vaak een groot verschil tussen wat kinderen meekrijgen, wat soms kan leiden tot jaloezie, frustraties en traantjes. Vanwege al deze redenen zullen de takken zelf snoepen kopen en deze op gepaste momenten (denk aan een siësta) uitdelen aan jullie kleine kapoentjes. Alle snoepen die toch meegestuurd worden zullen afgepakt worden en in de algemene snoepzakken voor iedereen terechtkomen.

Gezond verstand:
Er zijn uiteraard nog dingen die niet kunnen, zoals weglopen van het terrein, vandalisme, bewust schade aanrichten aan materiaal van de eenheid,… Gezond verstand maakt duidelijk wat kan en wat niet.

Terug naar inhoudsopgave

Milieuvriendelijk op kamp

“Een scout/gids staat open voor natuur en is milieubewust”

Een regeltje in de wet dat we erg belangrijk vinden en waar we dan ook hard aan proberen werken. Milieubewust zijn is een attitude en wij leren die maar al te graag aan aan onze vleermuizen! We dragen zorg van de prachtige natuur waar we een heel kamp mogen vertoeven en dragen hiermee ons steentje bij aan het behoud van een leefbaar, natuurlijk milieu.

Een van de concrete zaken die we reeds enkele jaren toepassen is het gebruik van mileuvriendelijke, biologisch afbreekbare zeep. WIJ voorzien zeep, shampoo en conditioner die zacht is voor de natuur en voor jezelf. Breng dus niet zelf je chemisch schadelijke zepen, shampoos, conditioners en dergelijke mee.

Daarnaast kochten we 2 jaar geleden een waterfilter aan, om wat te besparen op al die plastic flessen. We vragen dan ook om een genaamtekende drinkfles mee te nemen die dan kan gevuld worden met gefilterd water.

“Kill nothing but time,
leave nothing but footprints,
and take nothing but pictures”

Terug naar inhoudsopgave

Bezoekdag maakt zijn langverwachte terugkeer

Nu het kamp eindelijk weer in lijn met de traditie kan doorgaan, is het ook tijd om de bezoekdag nog eens van de plank te halen. Een heerlijk barbecuetje op zondag, een chilldag voor onze vermoeide sloebers en een unieke kans voor de ouders om eens te zien hoe zo’n kamp er nu echt uitziet. Het zijn slechts enkele redenen waarom wij elk jaar vol enthousiasme hier naar uitkijken. Het is tevens ook de dag dat wij onze jongste tak met pijn in het hart mogen uitzwaaien. Vergeet dus zeker niet om deze datum met stip in je agenda aan te duiden als bevermama/papa. Jullie nemen dan zelf jullie patotter mee naar huis.

Er zal plaats zijn ter plaatse om je auto te parkeren, maar ecologisch bewuste scouts als we zijn moedigen we zeker ook andere alternatieven en vooral carpoolen aan! Het is ook belangrijk dat je je eigen bord en bestek meeneemt voor jezelf, aangezien wij dit niet voor iedereen kunnen voorzien. Kinderen die op kamp zijn zullen wel een bord en bestek van ons kunnen gebruiken. Er zullen tafels en banken aanwezig zijn, maar door een verandering van uitleendienst zullen deze tekort komen voor alle mensen. Daarom vaardigen wij een warme oproep uit om ook kampeertafeltjes en stoelen mee te pakken indien mogelijk. Dan ben je direct zeker van zitplaats!

Iedereen is vanaf 10h30 welkom, waarna om 11h de bezoekdag officieel geopend wordt met de vierkantsformatie. Na de gezellige barbecue en alles daarrond zullen we om 18h opnieuw afsluiten met een vierkantsformatie, waarna het kamp weer hervat wordt.

Inschrijven voor de bezoekdag kan vanaf 18 mei tot en met 3 juli ten allerlaatste. Gelieve dit zo snel mogelijk te doen, want hoe meer tijd we hebben om voor te bereiden, hoe lager de kans op hongerige buikjes! Het is niet nodig om je kinderen die op kamp zijn in te schrijven, aangezien dit al in de prijs van kamp zit. Inschrijven kan je doen op de webshop (hier klikken).

Terug naar inhoudsopgave

Hulp gevraagd

Kamp is elk jaar weer ongelooflijk plezant, maar het is ook een serieuze organisatie waar dus flink wat hulp bij kunnen gebruiken!

Voorkamp en afbraak:
Wie op het kampterrein een handje wil komen helpen tijdens opbouw of afbraak, is meer dan welkom. Hier vind je meer info over voor- en nakamp.

Laden en lossen van de camion:
Gert Snel is een toffe gozer die ons dit jaar alweer een fantastische dienst bewijst door met één van zijn camionetjes naar het kampterrein te bollen. Omdat zo’n camion zichzelf niet laadt, noch lost, hebben we daarbij wat hulp nodig… Aangezien de seniors weldra leiding zijn, kunnen ze maar beter al een beetje beginnen oefenen!

Concreet:

 • Laden: donderdagavond 30 juni vanaf 18u
 • Lossen: vrijdagavond 15 juli vanaf 18u

Terug naar inhoudsopgave

Kampinfo per tak

Elke tak heeft zijn eigen kamppagina. Komende weken worden deze verder aangevuld, houd dus je takpagina zeker in de gaten zodat je helemaal op de hoogte bent!

Terug naar inhoudsopgave

Hier een overzichtje van alle belangrijke data!

Laaste besteldag shop: 10 juni
Voorkamp: 1 juli t.e.m. 3 juli
Kamp: 4 juli i t.e.m. 14 juli
Nakamp: 13 en 14 juli
Inschrijven: Ten laatste op 5 juni inschrijven!
Vertrek 4 juli: (kom af en toe een kijkje nemen, hopelijk is er dan al meer info)
Terukomst 14 juli: (kom af en toe een kijkje nemen, hopelijk is er dan al meer info)
Bezoekdag: zondag 10 juli, eindelijk weer terug!!!
Bagage afzetten: donderdag 30 juni, uur afhankelijk van tak
Bagage ophalen: vrijdag 15 juli
Camion laden: donderdag 30 juni om 18u
Camion lossen: vrijdag 15 juli om 18u

Terug naar inhoudsopgave

Door het oog van De Vleermuis