Scoutsgroep 200e FOS De Vleermuis

Menu

Vleermuisnieuws

Deze pagina is jouw wegwijzer doorheen de kampinfo. Klik op een link in de inhoudstafel om naar de betreffende paragraaf te springen.

Sterker als jezelf

STERKERALS JEZELF” zouden we dit jaar met z’n allen elke zaterdag om 14u en om 17u luidkeels roepen, maar daar stak dat vieze virus een stokje voor. Scouting is warmte geven, er zijn voor elkaar, begeleiden en samen ervoor gaan. Want in de scouts ben je sterker als jezelf! Meer dan ooit hadden we elkaar nodig, voor een goede babbel of om al die stress en duizenden nieuwe regels er eens goed uit te ravotten. Een jaar lang kwamen we op zaterdag of zondag samen in onze bubbels en wat was dat gezellig! Nog nooit leerde de leiding hun leden zo één op één kennen als nu en wat waren we dankbaar voor die zonnige (of soms ook regenachtige) namiddagen, na twee – of waren het er eigenlijk al 3? – strenge lockdowns waar we “in ons kot” moesten blijven. Maar na al dat gebubbel in groepjes van 10 of 25, is het tijd voor het echte werk!

Dit jaar bouwen we ons Vleermuisdorp (onverwachts) in Paliseul, op een wondermooi veld aan een klein kabbelend beekje. De Semois in Botassart zal jammer genoeg stilletjes verder kabbelen, zonder 300 joelende, blije kinderen. Check zeker eens uw mail en het bijkomend bericht op de startpagina van de site met betrekking tot de last minute reorganisatie van het kamp(terrein). Samen met de batparents, stam, leden en leiding hopen wij er opnieuw een geweldig kamp van te maken, want ons krijgen ze niet klein!

Neem zeker eens goed alle informatie door zodat je helemaal klaar bent om op 5 juli op kamp te vertrekken en vergeet daarbij ook de pagina van je eigen tak niet eens te lezen voor extra info. Momenteel is nog niet alle info beschikbaar, dus hou je mails en de website goed in de gaten.

Wij hebben alvast immens veel goesting om op kamp te gaan!

Breek het gelid,
krak!

De leiding

Kamp en Corona?

Omwille van de strenge (corona)maatregelen in Botassart (Bouillon), zagen wij ons genoodzaakt een nieuw terrein te zoeken. We hebben er gelukkig snel eentje gevonden in Paliseul. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een kleine verandering maar achter de schermen bracht dit een gigantische reorganisatie en een financiële kost met zich mee. Deze extra uitgaven en het extra werk zorgen ervoor dat we een kamp kunnen garanderen dat verloopt volgens de geldende coronaregels, waarop elk ingeschreven kind mee kan en dat nog steeds barstenvol spel en plezier zit.

Na een jaar met een aanslepende coronapandemie en geen extra subsidies voor jeugdwerk is deze extra kost een zure appel voor onze scouts. Om de inschrijvingskost voor het kamp niet te laten oplopen zijn we bezig met een crowdfunding/gift-actie op poten te zetten. Van zodra deze actie volledig klaar is kan u deze info vinden in uw mailbox, op onze site en onze sociale media.

Met het online zetten van de inschrijvingen wachten we dus nog even af op verdere communicatie van hogerop, maar van zodra wij meer weten, brengen we jullie op de hoogte en

Terug naar inhoudsopgave

Vertrek en terugkomst

Joepie, tijd om te vertrekken! Geen betere manier om kamp stevig in te zetten dan met je beste vrienden naar de andere kant van België te treinen. Hieronder vind je binnenkort de uren waarop jullie vertrekken en terugkomen. Het is elk jaar weer een gigantische volksverhuizing en daar komt dus wel wat werk bij kijken, zorg er dus zeker voor dat je op tijd bent! Net zoals de afgelopen jaren vertrekken we in twee groepen, dit om het onszelf en de NMBS een beetje gemakkelijker te maken.

Vertrek naar kamp: maandag 5 juli
(uur wordt nog bekendgemaakt)

Aankomst: donderdag 15 juli (bevers: 11 juli)
(uur wordt nog bekendgemaakt)

Terug naar inhoudsopgave

Adres post

“Bel me, schrijf me, laat me vlug iets weten…”, leerden we van Luc Steeno en Sandra Kim. Omdat wij als scouts graag een beetje authentiek blijven, kiezen we voor optie twee!
Het is altijd leuk om een kaartje of briefje te krijgen van het thuisfront, maar we willen jullie vragen om geen pakketjes op te sturen. We merkten de voorbije jaren wel vaker dat kinderen grote pakketten met snoep, frisdrank, cadeaus enzoverder toegestuurd kregen. Dit is absoluut niet nodig op een kamp van 10 dagen en zorgt voor veel extra afval (Lees: “Een scouts/gids staat open voor de natuur en is milieubewust.”). We willen tevens vooral het contrast vermijden met kinderen die deze dingen niet allemaal toegestuurd krijgen. Bijkomend is er nog het feit dat de post dit jaar bij de lokale bakker zal geleverd worden en die man zijn brievenbus is te klein voor pakjes. Als jullie dan toch een pakje zenden, zal het waarschijnlijk niet aankomen.

Hieronder vind je het adres om postkaartjes en brieven naartoe te schrijven (let op: recent gewijzigd):

ADRES
Mr. Jean-Marc Lambert
200 FOS DE VLEERMUIS
t.a.v. naam + voornaam // tak bevers/welpen/wolven/JVG/VG/seniors/stam
Rue d’offagne 38
6850 Paliseul

Let op: de post werkt niet altijd even snel, dus verstuur alles op tijd! Post die na het kamp nog toekomt heeft bijzonder weinig nut en is niet zo aangenaam voor de eigenaar van de postbus.

Terug naar inhoudsopgave

Hoe vind ik het kampterrein?

Het kampterrein vinden, elk jaar weer een hele odyssee! De jaarlijkse queeste leidt dit jaar naar Paliseul in de provincie Luxemburg.

De echte padvinder heeft uiteraard genoeg aan deze coördinaten:
49.920907, 5.131317

Het adres:
Rue d’Opont, Palisuel

Terug naar inhoudsopgave

Contact met het kamp

Als je om een dringende reden contact wil opnemen met het kamp kan je dit op onderstaand nummer. Als de ontvangst goed is, kan je dit nummer 24/24 bereiken. Is dit nummer toch onbereikbaar, dan kan je op deze pagina de gsm-nummers terugvinden van alle leiding.
We vragen wel dit enkel te doen als het echt nodig is. Uiteraard staan we steeds klaar om te helpen bij problemen, maar kamp is al een hele organisatie en we gunnen onze eenheidsleider ook een beetje rust.

Fret (EL): +32 479 95 81 67

Terug naar de inhoudsopgave

Inschrijven

We weten ondertussen al dat we op kamp gaan en waar we dat gaan doen, maar hoe kunnen we dan mee? Je kan natuurlijk enkel mee op kamp als je bent ingeschreven en dat doe je door:
(1) het onderstaande bedrag over te schrijven naar BE96 8913 7414 7905 met de melding naam+tak
(2) je in te schrijven via dit formulier, klik hier .

De inschrijvingen zijn afgesloten!

Hoeveel kost zo’n kamp?

 • Bevers: 105 euro
 • Welpen: 140 euro
 • Wolven: 140 euro
 • JVG: 140 euro
 • VG: 140 euro
 • Seniors: 140 euro
 • Leiding: 60 euro
 • Helpende handen: dagtarief (zie hieronder)

Helpende handen, foerage en stam betalen 10 euro per dag. Als voorbeeld: ga je 3 dagen mee, dan betaal je 30 euro.

Sinds enkele jaren worden helpers op kamp via FOS automatisch verzekerd.

Terug naar inhoudsopgave

Medische fiche

Download de medische fiche voor het scoutskamp, Botassart 2021, hier!

Terug naar inhoudsopgave

Voorkamp en afbraak

Het is altijd een beetje magisch om na een heuse staptocht naar een afgelegen veld in Wallonië toe te komen en er een heel terrein vol tenten, constructies en een toren te zien: ons vleermuisdorp! Dat mooie dorp komt er natuurlijk niet zomaar en gaat nadien ook niet gewoon weg. Gelukkig kunnen we al jaren op jullie, de ouders, rekenen op voor- en nakamp, minstens even plezant als kamp!

We sjorren, boren en bouwen er met een hele bende 3 dagen op los om het dorp te laten verrijzen. Na 10 prachtige dagen kamp zorgen we dan dat alles weer veilig naar Dikkelvenne wordt gebracht.

Iedereen die graag eens de kampsfeer wil komen opsnuiven is meer dan welkom om de helpers te vervoegen.

 • Data voorkamp: vrijdag 2 juli t.e.m. zondag 4 juli
 • Data afbraak: vanaf woensdag 14 juli t.e.m. vrijdag 16 juli

Wie hierbij graag wil helpen kan iets weten aan Stefan Hooft, de voorkamp verantwoordelijke:

stefan.hooft@adultimagroup.com
0471/08 27 37

Daarnaast vragen we ook hier om in te schrijven. Hoe je dat doet, kan je hier lezen.

Terug naar inhoudsopgave

Bagage

Voor je verder leest, willen we vragen om de valiezen te beperken tot wat je echt nodig hebt (zie het lijstje). De valiezen lijken elk jaar wel een beetje groter te worden, wat meer plaats inneemt in de tenten, meer zeulwerk is voor de leiding en lastiger is voor jezelf om toch die ene t-shirt te vinden!

Laatste kampaankopen:
Sinds enkele jaren verlopen bestellingen van truien, hemden, dassen, … via onze webshop. Bestellingen kunnen nog tot ten laatste 8 juni geplaatst worden op de shop.

Bagage brengen:
op donderdag 1 juli kan je jouw bagage komen afzetten op de parking van het voetbalterrein in de Hofkouterstraat, de specifieke uren per tak worden hieronder vermeld. Breng dan reeds zo veel mogelijk bagage mee, zodat je een minimale hoeveelheid mee moet sleuren op de trein (en de wandeltocht naar het terrein). Probeer ook zoveel mogelijk je bagage in één tas te steken, dit is makkelijker om te stapelen en zorgt voor minder stress op kamp door verloren slaapzakken en matjes. Gelieve de matjes, slaapzakken, knuffels, etc. NIET vas te binden aan de rest van je valies, om het stapelen in de camion zo vlot mogelijk te laten verlopen. Als deze genaamtekend (naam + tak) zijn, vinden we die zeker terug!

Het afzetten van de bagage gebeurt dit jaar opnieuw op twee plaatsen, nl. het scoutsterrein en de parking van de voetbal. Gelieve zoveel mogelijk op het juiste uur de bagage te brengen, dat maakt het voor ons een stuk gemakkelijker tijdens het in- en uitladen, maar ook makkelijker voor uw vleermuisje om op kamp zijn valies terug te vinden!

SCOUTS TERREIN
Bevers: 17u00 – 17u30
Wolven: 17u30 – 18u00

PARKING VOETBAL
Welpen: 17u00 – 17u30
JVG’s: 17u30 – 18u00
VG + Seniors + Stam: 18u00 – 18u30

Dit is ook het moment waarop je de medische fiche moet afgeven, vergeet die dus zeker niet! Als je die niet afgeeft voor de start van kamp, kan je ook niet mee…

We laden op dit moment ook al onze balken in, waar de seniors ook verwacht worden om te helpen!

Bagage afhalen:
Na het kamp kan je je bagage oppikken op vrijdag 16 juli aan het scoutslokaal, de uren worden later nog meegedeeld. We laden dan ook opnieuw onze balken uit, wederom is alle hulp welkom.

Bagage voor op de trein:
Maandag trekken we allemaal met de trein naar Botassart. Je hele valies ligt al op je te wachten op het kampterrein, dus probeer je bagage op de trein zo minimaal mogelijk te houden.

 • lunchpakket!
 • kids-ID of identiteitskaart
 • regenjas
 • mondmasker (+12j)
 • Genaamtekende drinkbus : het is de bedoeling dat je deze het hele kamp gebruikt, zo kunnen we onnodig afval vermijden en is iedereen veilig. (Lees: ook voor oudere takken!)

Klaar voor de tocht!

Bagage voor op kamp:
Alle andere bagage die niet mee moet op de trein, vervoeren wij veilig naar Paliseul. Nogmaals een herinnering om alles in één zak te steken, dat maakt het makkelijker voor ons en jezelf! Bagage van bevers zal in de loop van de eerste week al terug gebracht worden, meer info komt nog via de takleider (Zwaan).

Daarnaast zouden we zeker nog een warme oproep willen doen om ALLE kledingstukken te NAAMTEKENEN, zodat verloren voorwerpen snel hun eigenaar terug vinden.

Mee te nemen in de grote valies:
Op deze lijst vind je een opsomming van alles wat je nodig hebt om op kamp te gaan, vul deze gerust nog wat aan of varieer de aantallen afhankelijk van de weersvoorspelling. Check zeker ook de pagina van jouw tak voor andere speciallekes zoals verkleedkledij.

Slaapgerief

 • Slaapzak en fleece dekentje
 • Veldbedje (enkel BEVERS en WELPEN)
 • Matje (vanaf WOLVEN)
 • Hoofdkussen
 • Pyjama
 • Knuffel

Kledij

 • PERFECT UNIFORM: hemd én das
 • 3 warme truien
 • 3 korte speelbroeken
 • 3 lange speelbroeken
 • 5 T-shirts
 • Regenjas (!)
 • Zwemkleren
 • Onderbroeken (tip: vergeet geen extra’s voor ongelukjes, kan bij alle takken gebeuren!)
 • 12 paar sokken
 • Verkleedkleren volgens jullie takthema
 • Zonnebril en petje

Was- en plas

 • Tandenborstel en tandpasta
 • Washandjes
 • Zonnecrème
 • Badhanddoek
 • 2 Keukenhanddoeken
 • Persoonlijke (hygiëne)spullen
 • WIJ VOORZIEN ECO-ZEPEN, jullie hoeven dus geen zeep, shampoo en dergelijke mee te nemen!

Omwille van het watertekort in Bouillon en omstreken, zullen we moeten besparen op leidingwater en zijn de douchemogelijkheden beperkt. We raden aan om voldoende washandjes mee te nemen of eventueel natte doekjes in de vorm van een washandje (vb. uit Kruidvat). Om ecologische redenen geven we natuurlijk de voorkeur aan de herbruikbare, stoffen washandjes.

Schoenen

 • Stapschoenen
 • Sportschoenen
 • Eventueel waterschoentjes om te ploeteren in de Semois
 • Sandalen
 • Eventueel laarzen als er veel regen voorspeld wordt

Allerlei

 • GAMEL, BESTEK EN BEKER (vanaf JVG)
 • Zaklamp
 • Linnenzak
 • Briefpapier, enveloppen, postzegels en schrijfgerei
  (tip: schrijf op voorhand al adressen op de enveloppen en kleef er al een postzegel op!)
 • Eventueel een boekje, stipverhaaltje of spelletje

Terug naar inhoudsopgave

Magda? Danie!

Magda en Danie, al jaren goede vrienden van onze scouts, helpen jullie bij de DO’s en DONT’s van een scoutskamp. Onder het motto ”goede afspraken maken goede vrienden” leggen ze je hieronder enkele van onze afspraken uit. Net zoals op zaterdag zijn er ook op kamp een aantal regels. We zijn hier steeds streng, maar rechtvaardig in en hebben er het volste vertrouwen in dat jullie deze regels zullen naleven.

Drank en drugs:
Het is voor leden volstrekt verboden eigen drank mee te brengen. VG’s & seniors krijgen op gepaste momenten kans een pintje te drinken! Zelf drank meebrengen is een enkele reis naar huis reserveren.

Drugs, daarover bestaat zowaar nog een pak minder discussie. Drugs in bezit of gebruik: ticket naar huis met nog een staartje volgend scoutsjaar. Zoals een wijs man ooit zei: “Scouts is kicken zonder drugs”

Zakmes:
Vanaf JVG’s mag je een zakmes meebrengen, op voorwaarde dat je je teervoet hebt. Een teervoet betekent niet dat je een diploma ‘ik-doe-onnozel-met-mijn-mes-als-ik-dat-wil’ op zak hebt. Hier voorzichtig en verantwoordelijk mee omspringen, is dan ook vanzelfsprekend.

Vroeger naar huis?
We staan er op dat het kamp vanaf de welpen duurt tot 15 juli. Bevers en enkel bevers mogen naar huis op zondag. Indien er een goede reden is waarom u uw zoon of dochter liever wat vroeger naar huis ziet komen, dan vragen wij u vriendelijk, maar met klem om dit voor het kamp met de takleider in kwestie te bespreken. Het kamp is immers geen aanbieding à la carte, maar een totaalpakket. Lieve mensen als we zijn, zijn we uiteraard bereid rekening te houden met uitzonderlijke omstandigheden. Wanneer een kind ziek wordt of zich kwetst op kamp zullen we uiteraard met u als ouder overleggen of het gepast is dat uw zoon of dochter op kamp blijft.

Vuur:
Een 100 % scout mag dan wel 5 % fikkiestoker zijn; je hebt geen eigen aansteker of lucifers nodig op kamp. Vuur maken of roken in de slaaptenten is enorm gevaarlijk (slaapzakken zijn vaak licht ontvlambaar). Daarom is dit absoluut verboden. Dit resulteert in een zware sanctie, nl. een enkele reis Ardennen – Gavere-Asper. De leiding zorgt dat er op veilige manier natuurlijk wel kampvuren komen, dus ook de fikkiestokers komen aan hun trekken.

Gaan met die banaan

Elektronica:
Elke tak maakt zelf afspraken over elektronica. De algemene regel is: neem het niet mee, want je hebt het niet nodig en het kan kapot gaan. Als je het toch mee hebt en het verstoort de werking, dan zal de leiding zo vrij zijn om jullie spullen bij te houden tot het einde van het kamp. Het meenemen van electronica is op eigen risico. Je kan wel een telefoon meenemen voor de twee- of driedaagse en die zal de leiding dan ook in bewaring houden tot wanneer je deze nodig hebt. Zoek dus eens thuis naar zo een oud baksteentje om mee te nemen, die gaan niet stuk! Ook boxen zien wij liever niet op kamp en worden in beslag genomen, ze zijn op het terrein zowiso niet toegestaan om de rust van de andere takken en de natuur niet te verstoren.

Snoep
Het kan wel eens leuk zijn om tijdens de siësta eens een snoepje te eten in de tent, maar overdrijf hier niet in. We zien vaak kinderen met kilo’s snoep toekomen op kamp, wat dan op bezoekdag vaak nog wordt aangevuld. De kinderen krijgen van ons een lekker vieruurtje en daarbovenop een dessertje na de warme maaltijd. We zouden dus willen vragen om je kind geen enorme hoeveelheden snoep mee te geven. Lees ook zeker eens op de kamppost van jouw tak wat hier de regels zijn! Dit jaar zal het bijzonder belangrijk zijn om hier voorzichtig mee om te springen, aangezien er een aantal dieren in de streek zitten die wel graag eens een snoepje lusten.

Gezond verstand:
Er zijn uiteraard nog dingen die niet kunnen, zoals weglopen van het terrein, vandalisme, bewust schade aanrichten aan materiaal van de eenheid,… Gezond verstand maakt duidelijk wat kan en wat niet.

Terug naar inhoudsopgave

Milieuvriendelijk op kamp

“Een scout/gids staat open voor natuur en is milieubewust”

Een regeltje in de wet dat we erg belangrijk vinden en waar we dan ook hard aan proberen werken. Milieubewust zijn is een attitude en wij leren die maar al te graag aan aan onze vleermuizen! We dragen zorg van de prachtige natuur waar we een heel kamp mogen vertoeven en dragen hiermee ons steentje bij aan het behoud van een leefbaar, natuurlijk milieu.

Een van de concrete zaken die we reeds enkele jaren toepassen is het gebruik van mileuvriendelijke, biologisch afbreekbare zeep. WIJ voorzien zeep, shampoo en conditioner die zacht is voor de natuur en voor jezelf. Breng dus niet zelf je chemisch schadelijke zepen, shampoos, conditioners en dergelijke mee.

Daarnaast kochten we 2 jaar geleden een waterfilter aan, om wat te besparen op al die plastic flessen. We vragen dan ook om een genaamtekende drinkfles mee te nemen die dan kan gevuld worden met gefilterd water.

“Kill nothing but time,
leave nothing but footprints,
and take nothing but pictures”

Terug naar inhoudsopgave

Bezoekdag

Dit jaar zullen jullie het moeten doen met brieven, zoals in de goede oude tijd. Geen bezoekdag dus, maar geen zorgen uw sloebers zijn in goede handen en zullen zich geen seconde vervelen!

Terug naar inhoudsopgave

Hulp gevraagd

Kamp is elk jaar weer ongelooflijk plezant, maar het is ook een serieuze organisatie waar dus flink wat hulp bij kunnen gebruiken!

Voorkamp en afbraak:
Wie op het kampterrein een handje wil komen helpen tijdens opbouw of afbraak, is meer dan welkom. Hier vind je meer info over voor- en nakamp.

Laden en lossen van de camion:
Gert Snel is een toffe gozer die ons dit jaar alweer een fantastische dienst bewijst door met één van zijn camionetjes naar het kampterrein te bollen. Omdat zo’n camion zichzelf niet laadt, noch lost, hebben we daarbij wat hulp nodig… Aangezien de seniors weldra leiding zijn, kunnen ze maar beter al een beetje beginnen oefenen!

Concreet:

 • Laden: donderdagavond 1 juli vanaf 18u
 • Lossen: vrijdagavond 16 juli vanaf 18u

Terug naar inhoudsopgave

Kampinfo per tak

Elke tak heeft zijn eigen kamppagina. Komende weken worden deze verder aangevuld, houd dus je takpagina zeker in de gaten zodat je helemaal op de hoogte bent!

Terug naar inhoudsopgave

Hier een overzichtje van alle belangrijke data!

Laaste besteldag shop: 8 juni
Voorkamp: 2 juli t.e.m. 4 juli
Kamp: 5 juli i t.e.m. 15 juli
Nakamp: 15 en 16 juli
Inschrijven: (kom af en toe een kijkje nemen, hopelijk is er dan al meer info)
Vertrek 5 juli: (kom af en toe een kijkje nemen, hopelijk is er dan al meer info)
Terukomst 15 juli: (kom af en toe een kijkje nemen, hopelijk is er dan al meer info)
Bezoekdag: sip, niet dit jaar…
Bagage afzetten: donderdag 1 juli
Bagage ophalen: vrijdag 16 juli
Camion laden: donderdag 1 juli om 18u
Camion lossen: vrijdag 16 juli om 18u

Terug naar inhoudsopgave

Door het oog van De Vleermuis