Scoutsgroep 200e FOS De Vleermuis

Menu

JVG's

Over de JVG's

De JVG’s (jongverkenners–jonggidsen) (12 tem 14 jaar)

Bij de JVG’s is de groep zelf enorm belangrijk. Hun vrienden zijn heilig, de vriendschappen intens heet of koud. Ze zijn niet langer kinderen, maar ook nog niet volwassen. Ze trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. In kleine groepjes (patrouilles) werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattenkwaad tot leuker. In deze tak worden de echt typerende scoutstechnieken aangeleerd: kaart- en kompaslezen, sjorren, tochttechnieken,… In een periode waarin voor hen zóveel verandert, is de scouts een zekerheid, een plaats om zichzelf te zijn, waar zowel de volwassene als het kind in hen een platform krijgt.


De leiding stimuleert bij de JVG’s vooral het groepsgevoel. Vanaf nu zijn ze, met vallen en opstaan, in staat om degelijk samen te werken en de taken onder elkaar te verdelen. De leiding zorgt voor een ontspannen sfeer en verkleedt zich voor veel activiteiten nog steeds om de fantasie de vrije loop te laten gaan. De leiding leert hen hoe het moet en helpt een handje als het fout dreigt te lopen.
Jong-Verkenners en Jong-Gidsen nemen wekelijks deel aan de activiteiten, gaan op weekend en dromen weken vooraf al over het zomerkamp. Op dit kamp lokt de leiding hen voortdurend uit de tent. De eigen tenten opzetten, zelf hun eigen potje koken, 2 dagen alleen op pad in de Ardennen…het is een héél avontuur.