Scoutsgroep 200e FOS De Vleermuis

Menu

Ledenstop 2015-2016

Beste vrienden van De Vleermuis,

Sinds afgelopen jaar werken we bij de Vleermuis met een ledenstop. In 2015-2016 hanteren we zoals vorig jaar nog steeds dezelfde maximum quota, maar bestaat er vanaf de JVG’s een aangepaste regeling (zie verder).
Het waarom, wat en hoe, lees je hier. Belangrijk om te onthouden is dat nieuwe leden zich vanaf zaterdag 15 augustus om 9u00 online kunnen inschrijven via www.devleermuis.be

Waarom?

U heeft het waarschijnlijk ook al gemerkt; de vierkantsformaties worden elk jaar groter. Vooral onze bevertak dreigt, met bijna 70 ingeschreven leden, uit zijn voegen te barsten. Wij als leidingsploeg zijn enorm trots dat zoveel kinderen van heinde en verre naar onze scouts willen komen, het is voor ons een teken dat we goed bezig zijn. We vinden het wel belangrijk dat de kwaliteit van onze scoutswerking die we aan jullie willen bieden ook ten allen tijde kunnen garanderen. Redenen zoals veiligheid, verantwoordelijkheid, grootte van de lokalen,… spelen daar ook in mee. Zo besloten we, naar het voorbeeld van andere grote FOS-eenheden, om met het systeem van een ledenstop te werken.

Wat?

De ledenstop stelt maximum quota per inschrijvingsjaar of tak.

 • 1e jaar bever: 25 max
 • 2e jaar bever: 25 max
 • 1e jaar welp*: 25 max
 • 2e jaar welp*: 25 max
 • 3e jaar welp*: 25 max
 • 1e jaar JVG: 20 max
 • 2e jaar JVG: 20 max
 • 3e jaar JVG: 20 max
 • VG-tak: 40 max
 • senior-tak: 30 max

*welpen: felian en roukan opgeteld.

Concreet betekent dit:

 • voor nieuwe Bevers en Welpen: je kan je inschrijven tot wanneer het maximum bij jouw geboortejaar bereikt is. Daarna kom je op een wachtlijst, waarbij je gecontacteerd wordt vanaf er een plekje vrij komt.
 • voor nieuwe JVG’s, VG’s en seniors: vanaf scoutsjaar 2015-2016 is het voor de JVG’s, VG’s en Seniors lichtjes anders: bij de inschrijving van JVG’s, VG’s en Seniors gelden de voorrangsregels wél als garantie. Dat betekent dus wanneer de maxima bij jouw geboortejaar al bereikt zijn, maar je voldoet aan een of meerdere van de voorrangsregels, dat je je toch kan aansluiten bij de scouts. Voor wie de voorrangsregels niet van tel zijn wanneer het quotum al is bereikt, geldt hetzelfde als bij de Bevers en de Welpen en kom je op een wachtlijst te staan (let op: geboortejaarsysteem niet van toepassing bij VG en Seniors).
 • voor wie reeds lid is: jullie verliezen jullie plekje bij onze scouts niet (ook wanneer het maximum bereikt is). Bij langdurig afwezig zijn op scoutszaterdagen, wordt er contact opgenomen en wordt jouw plek opengesteld voor iemand op de wachtlijst.

Wie reeds lid was, hoeft dus niet in te schrijven via het online formulier op 15 augustus, enkel nieuwe leden doen dit als ‘voorinschrijving’.

Wie vorig jaar al op de wachtlijst stond, krijgt voorrang op de voorinschrijvingen van 2015-2016.

Hoe?

Vanaf zaterdag 15 augustus om 9u00 zal je via www.devleermuis.be kunnen inschrijven via een online formulier. Hier geldt het principe ‘first come, first serve’ dus wees er snel bij! In overleg tussen de leidingsploeg en AEL zijn er enkele voorrangsregels tot stand gekomen waarmee we rekening houden (maar dus geen garantie bieden bij de Bevers en Welpen).

 1. Broers of zussen in onze scoutsgroep
 2. Kinderen van oud-leiding
 3. Kinderen die in Dikkelvenne wonen / op school zitten

(De voorrangsregels worden in volgorde toegepast)

Bij vragen i.v.m. inschrijvingen en ledenstop kan je mailen naar ledenstop@devleermuis.be